Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2014,
21.49

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Trenta ovadba

Sreda, 17. 12. 2014, 21.49

5 let, 4 mesece

Zoper Janeza Janšo nov kazenski postopek, tokrat zaradi zemljišč v Trenti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Okrožno sodišče v Ljubljani je državni zbor obvestilo, da so zoper predsednika SDS Janeza Janšo uvedli kazenski postopek. Po pisanju STA naj bi šlo za domnevno sporno prodajo zemljišč v Trenti.

V tem primeru so namreč Janez Janša, nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar osumljeni zlorabe položaja ali pravic. Zgodba sega v marec 2005, ko je Imos za 56 milijonov tolarjev (236.100 evrov) prodal trisobno stanovanje takratnemu predsedniku vlade Janši. Do dela kupnine naj bi Janša prišel tako, da je Eurogradnjam, ki jih je zastopal Gantar, na sumljiv način prodal svoje parcele v Trenti.

Še dve kazenski obravnavi Prav tako je Janša del še dveh kazenskih obravnav. V enem primeru svetovalec nekdanjega predsednika republike Danila Türka za gospodarska vprašanja Franci Perčič kot zasebni kazenski tožilec Janšo preganja zaradi očitkov o Perčičevem sodelovanju z Udbo. Okrožno sodišče je sicer SDS že naložilo, da mora Perčiču plačati štiri tisoč evrov odškodnine, sodba je tudi že pravnomočna, Perčič pa Janšo preganja tudi kot zasebni kazenski tožilec.

V drugi zadevi pa je Janša soobtožen s svojim zagovornikom Francijem Matozom, in sicer zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar, sicer avtorice obtožnega predloga v zadevi Patria. Proti njej sta namreč Janša in Matoz vložila kazensko ovadbo, v kateri sta ji očitala zlorabo uradnega položaja, ker naj bi v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument.

A Janši in Matozu z ovadbo in pozneje obtožnim predlogom proti Zobec Hrastarjevi ni uspelo, saj je tožilstvo ovadbo zavrglo. Nato je Janša prevzel pregon kot zasebni tožilec, vendar je okrajno sodišče obtožni predlog zavrglo kot neutemeljen, sklep so potrdili še višji sodniki.

Je pa tožilstvo februarja 2012 zoper Janšo in Matoza vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve.

Bo DZ Janši podelil imuniteto? DZ bo moral zdaj odločiti, ali bo dovolil pregon zoper Janšo v teh zadevah ali pa mu bo podelil imuniteto.

Ne spreglejte