Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
9.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dari Južna CGP

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 9.54

8 let

Zadeva CGP: Dari Južna bo opravil 1260 ur družbeno koristnega dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na ljubljanskem okrožnem sodišču so izrekli kazen Dariju Južni, Martinu Štubljarju in Marjanu Pezdircu, ki jim je specializirano državno tožilstvo očitalo zlorabo položaja in pranje denarja.

Na predobravnalnem naroku so vsi trije krivdo priznali in podpisali sporazum. Oškodovali so Cestno gradbeno podjetje (CGP) iz Novega mesta, ki je v postopku prijavilo tudi premoženjsko pravni zahtevek v višini 4,5 milijona evrov.

Južna je dobil za napeljevanje k zlorabi položaja eno leto in sedem mesecev zapora in denarno kazen v višini 1.225.000 evrov, za pranje denarja pa 10 mesecev zaporne kazni in dobrih 437.000 evrov denarne kazni. Sodnica je izrekla enotno kazen 1 leto in 9 mesecev zapora in 1.313.000 evrov denarne kazni. Južna bo v dveh letih namesto kazni zapora opravil 1.260 ur družbeno koristnega dela. Plačati mora tudi premoženjsko pravni zahtevek oškodovanega podjetja, kot pogoj za sporazum pa je moral v dobrodelne namene različnim bolnišnicam po Sloveniji nakazati 187.000 evrov.

Pezdirc in Štubljar, obdolžena zlorabe položaja, sta vsak obsojena na eno leto zapora in stransko denarno kazen v višini 100.000 evrov, a prav tako ne bosta odšla v zapor, ampak bosta opravila 720 ur dela v splošno korist, denar pa morata odplačati v dveh letih. Vsi so dolžni plačati tudi sodne stroške.

"Kazen je primerna in pravična" V končni besedi je Boštjan Jeglič s specializiranega državnega tožilstva povedal, da se glede na sklenjene sporazume z obdolženimi v celoti sklicuje nanje. Predlagal pa je, da se izhajajoč iz dejstva, da se bo denarna kazen poplačala tudi iz dela zaseženega premoženja Darija Južne, začasno zavarovanje, ki je bilo nazadnje podaljšano 24. junija, ponovno podaljša. "In sicer naj se zavaruje v tistem delu, ki je povezan z vrednostnimi papirji in denarjem iz zapadlosti vrednostnih papirjev," je pojasnil Meglič.

Sodnica Katarina Turk Lukan je ugodila tožilstvu v delu, da se podaljša začasno zavarovanje premoženja Darija Južne kar se tiče obveznic. Dejala je še: "Kazen je primerna in pravična, zato sem v celoti sledila državnemu tožilstvu, priznala pa tudi premoženjsko pravni zahtevek CGP-ja."

Krivde v tej zadevi pa ni priznal nekdanji član uprave CGP Rajko Siročič. Sojenje se bo zanj nadaljevalo 1. oktobra, ko se bo začela glavna obravnava.

Za svetovalne študije fiktiven račun CGP naj bi za svetovalne študije pri reorganizaciji družbe podjetju, registriranem v Liechtensteinu, med leti 2004 in 2006 izdal fiktiven račun. Študije pa naj ne bi napisalo tamkajšnji strokovnjaki, temveč so bile prepisane s spleta, s poslom pa so menda želeli le prikriti nakazila v Liechtenstein. Denar od domnevno fiktivnega posla so menda porabili za nakupe delnic.

Liechtensteinsko podjetje Confinvest, katerega uradni lastnik je liechtensteinski državljan Erich Sprenger, resnični lastnik pa menda Južna, je tako v začetku leta 2006 kupilo za več milijonov evrov delnic Telekoma. Leta 2007 pa je malo manj kot milijon evrov nanesla prodaja delnic IGM Strešnika podjetju Admark Trust, katerega resnični lastnik je menda prav tako Južna.

Ne spreglejte