SiolNET. Novice Črna kronika
3,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrhovno sodišče zavrnilo Šiška, kandidat za župana Maribora ostaja v priporu

3,37

termometer

Andrej Šiško
Andrej Šiško bo celotno volilno kampanjo očitno moral preživeti v priporu. Foto: STA

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sklep o odreditvi pripora, ki jo je v imenu Andreja Šiška v zadevi glede obtožb o kaznivem dejanju ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v Šiškovem imenu vložil njegov zagovornik Viktor Osim, so potrdili na vrhovnem sodišču. Osim o odločitvi sodišča ni obveščen.

Vrhovno sodišče je tako sprejelo presojo nižjih sodišč, da je podan utemeljen sum, da je Andrej Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival h ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe. Takšno obdolženčevo ravnanje naj bi bilo usmerjeno v ogrozitev obstoječe državne ureditve.

Andrej Šiško Novice Čeprav je Šiško v priporu, lahko kandidira za župana #video

Sodišče: Obstaja sum, da so nekateri pripadniki Štajerske varde imeli orožje

Šiško in njegov odvetnik Viktor Osim sta v zahtevi za varstvo zakonitosti navajala, da obdolženčevo ravnanje ne dosega zakonskih znakov kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, saj po njunem mnenju Šiškovo ravnanje ni bilo usmerjeno v ogrozitev ustavne ureditve.

Vendar je vrhovno sodišče pritrdilo nižjima sodiščema, ki poudarjata, da je ustanovitev paravojaške oborožene skupine potrebno šteti kot ogrozitev obstoječe ustavne ureditve. Pritrdilo je tudi, da iz zbranih dokazov v predkazenskem postopku izhaja utemeljen sum, da naj bi nekateri pripadniki Štajerske varde razpolagali z orožjem.

Ob tem je vrhovno sodišče tudi ocenilo, da je podan utemeljen sum, da naj bi z ustanovitvijo skupine obdolženi neposredno posegel v eno od temeljnih funkcij države, to je zagotavljanje varnosti, ki je v izključni pristojnosti države.

Barbara Brezigar Novice Kaj o Brezigarjevi in Šišku pravi tožilstvo

Vrhovno sodišče v zadevi Šiško ni ugodilo Barbari Brezigar

Po ugotovitvah vrhovnega sodišča zato celotno ravnanje obdolženega, od grožnje predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve Štajerske varde septembra 2018, ter pozivanje prebivalcev, naj se pridružijo vardi in z oboroženim uporom strmoglavijo najvišje državne organe, v tej fazi postopka zadošča za pravni očitek storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Vrhovno sodišče je zato tudi v tem delu pritrdilo nižjima sodiščema, krivdno obliko, s katero naj bi obdolženi izvršil kaznivo dejanje, pa bo sodišče lahko ugotavljalo šele med nadaljnjim postopkom, so še pojasnili na vrhovnem sodišču.

Vrhovno sodišče ni prisluhnilo vrhovni državni tožilki Barbari Brezigar, ki je trdila, da je potrebno v zadevi Šiško pravnomočno odločitev o priporu razveljaviti in zadevo vrniti v ponovno odločanje. Vrhovno sodišče ni prisluhnilo vrhovni državni tožilki Barbari Brezigar, ki je trdila, da je potrebno v zadevi Šiško pravnomočno odločitev o priporu razveljaviti in zadevo vrniti v ponovno odločanje. Foto: STA

S tem vrhovno sodišče ni prisluhnilo vrhovni državni tožilki Barbari Brezigar, ki je 27. septembra v zvezi z zahtevo za varstvo zakonitosti sodišču odgovorila, da je ta utemeljena, zaradi česar je potrebno pravnomočno odločitev o priporu razveljaviti ter zadevo vrniti v ponovno odločanje.

Andrej Šiško Novice Šiško iz pripora pozval Mariborčane na volitve

Šiško bo celotno volilno kampanjo očitno moral preživeti v priporu

Z odločitvijo vrhovnega sodišča odvetnik Osim urado še ni bil seznanjen. Kot je poudaril, takšna odločitev vrhovnega sodišča pomeni tudi, da Šiško do nadaljnjega ostaja v priporu. Mariborsko okrožno sodišče mu je namreč po Osimovih besedah prejšnji teden pripor podaljšalo še za 30 dni.

Vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič je v ponedeljek sporočil, je sodna preiskava še vedno v teku in vse predlagane priče še niso bile zaslišane. Njihova zaslišanja se bodo nadaljevala naslednji teden.

Šiško je sicer eden od 18 mariborskih županskih kandidatov, zaenkrat pa bo očitno celotno volilno kampanjo moral preživeti v priporu. Kandidat Gibanja Zedinjena Slovenija je sicer sporočil, da ga ne bodo ustavili, tudi če ga stokrat zaprejo, Mariborčane pa pozval, naj gredo na volitve.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin