Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2015,
15.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boško Šrot Pivovarna Laško tožba

Torek, 30. 6. 2015, 15.34

8 let

Šrotova obramba se z izvedencem ni strinjala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z zaslišanjem finančnega izvedenca se je nadaljevalo sojenje v tožbi Pivovarne Union in Dela proti nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu in družbi Atka-Prima.

Družbi od Boška Šrota zahtevata 51 milijonov evrov, za kolikor naj bi bili oškodovani s spornimi posojilnimi pogodbami, ki so bile tudi del kazenskega postopka, v katerem je bil Šrot zaradi zlorabe položaja obsojen na štiri leta in dva meseca zapora.

Sodba še ni pravnomočna, saj se je Šrot pritožil na višje sodišče, sicer pa od jeseni v zaporu prestaja dosojeno zaporno kazen v zadevi Istrabenz. Šrot je zato na sodišče danes prišel v spremstvu pravosodnega policista. Ta sodba je že pravnomočna, vendar pa se je Šrot z zahtevkom za varstvo zakonitosti obrnil tudi na vrhovno sodišče, ki o tem še ni odločilo.

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine menda po njegovih navodilih po ocenah revizorjev sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe. Določena posojila so bila vrnjena do konca leta 2008, potem pa ne več in so zdaj predmet tega postopka.

Izvedenec: Ko je Infond Holding prejemal posojila, kapitalsko ni bil ustrezen Na sodišču je bil danes zaslišan finančni izvedenec Drago Dubrovski, ki ni predstavil vsebine mnenja, temveč je le pojasnjeval nekatera odprta vprašanja. Med drugim je dejal, da Infond Holding konec leta 2008 sicer formalno po določilih zakona ni bil insolvenčen, da pa je bil v času, ko je prejemal posojila družb iz skupine Pivovarne Laško, kapitalsko neustrezen, saj mu je primanjkovalo obratnega kapitala.

Zagovorniki toženih strank so ugovarjali njegovemu mnenju. "Izvedensko mnenje ni upoštevalo vseh pomembnih okoliščin, tudi njegovi sklepi so napačni in v nasprotju s tem, kar izhaja iz spisa," je po koncu obravnave v izjavi novinarjem dejal odvetnik Uroš Pogačnik.

Mnenje med drugim navaja, da so posojilodajalci najemali posojila, da so jih dajali naprej Infond Holdingu in Centru Naložbe, kar pa, kot je dejal odvetnik, ne drži.

Šrota tožijo vse štiri odvisne družbe Pivovarne Laško Sodišče bo v nadaljevanju postopka jeseni zaslišalo še nekaj prič, nato pa se po besedah odvetnika Pogačnika jeseni lahko pričakuje odločitev sodišča.

To pa ni edina tožba, ki zaradi posojil proti Šrotu poteka na sodiščih. Štiri takrat odvisne družbe Pivovarne Laško – Pivovarna Union, Radenska, Fructal in Delo – so vložile odškodninske tožbe zoper družbo Atka-Prima kot nekdanjo koncernsko krovno družbo laške pivovarne ter zoper njenega nekdanjega lastnika Šrota.

Z njimi zahtevajo plačilo odškodnin v skupni višini 116,7 milijona evrov. Tožbo zoper družbo Atka-Prima in Šrota je vložila tudi Pivovarna Laško.

Ne spreglejte