Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 2. 2024,
17.07

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

sodišče uboj

Ponedeljek, 5. 2. 2024, 17.07

2 meseca, 1 teden

Sodnica Slovencu, ki je ubil dedka: Prenevarni ste za prostost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
Umor na Oražnovi ulici v Ljubljani. | Fotografija je simbolična. | Foto Bojan Puhek

Fotografija je simbolična.

Foto: Bojan Puhek

Zaradi protipravnega dejanja uboja dedka in povzročitve lahke telesne poškodbe babice je ljubljansko sodišče danes za 31-letnega storilca odredilo podaljšanje pripora in varnostni ukrep obveznega zdravljenja v mariborski enoti za forenzično psihiatrijo. To je storil v stanju, ko ni razumel svojih dejanj zaradi sindroma odvisnosti od drog.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes končalo sojenje 31-letnemu storilcu zaradi očitkov, da je v hiši svojih starih staršev na Martinj Hribu v Logatcu oktobra lani večkrat zabodel svojega dedka v vitalne dele telesa, ta pa je zaradi poškodb na kraju umrl. Ob tem je z nožem po nogi poškodoval tudi babico in ji povzročil lahke poškodbe, vse to pa naj bi po mnenju tožilstva storil v času, ko je bil pod vplivom drog in ko ni mogel razumeti svojih dejanj.

31-letnik je bil v preteklosti sicer že obsojen zaradi dveh poskusov uboja, na kar je danes ob izreku varnostnega ukrepa obveznega zdravljenja opozorila tudi sodnica Dejana Fekonja. "Prenevarno je, da bi vas zdaj spustili ven," je povedala 31-letniku, ki je od oktobra lani v priporu v mariborski enoti za forenzično psihiatrijo.

"Zaradi vas so ljudje mrtvi in prizadeti," je tudi poudarila Fekonja in izrazila upanje, da takšnega protipravnega dejanja ne bo storil še tretjič. S podaljšanjem pripora in ukrepom obveznega zdravljenja sta se strinjala tudi odvetnik obtoženega Zoran Stankić Rupnik in tožilec Matej Peterca.

Obtoženi je v sodni preiskavi dejanje priznal, ni pa se spomnil, da bi poškodoval tudi babico. Priznal je tudi, da zlorablja droge. Te nanj vplivajo tako, da sliši glasove, zato nujno potrebuje zdravljenje, je med drugim dejal v preiskavi.

Po mnenju sodnega izvedenca za psihiatrijo Mateja Kravosa je bil 31-letnik ob dejanju neprišteven zaradi duševne motnje sindroma odvisnosti od različnih drog.

Ne spreglejte