Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2017,
20.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

2

Natisni članek

mafija zločinec Policija Slovenija kriminal

Torek, 5. 9. 2017, 20.05

6 let, 7 mesecev

Sedem najbolj iskanih: pred roko pravice se skrivajo tudi več kot 15 let #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

2

Pred roko pravice so pobegnili v tujino, nekatere od njih slovenski organi pregona zaradi domnevne storitve različnih kaznivih dejanj iščejo že več kot petnajst let. Predstavljamo vam sedem najbolj vročih slovenskih ubežnikov.

VIDEO: Planet TV

Med sedmerico najbolj iskanih Slovencev ta hip še vedno najbolj odmeva ime Daniel Borojević. Gre za idejnega očeta enega od največjih ropov pri nas. Leta 2002 je Borojević iz celjske poslovalnice Krekove banke odnesel kar 125.000 evrov, pred roko pravice pa naj bi se zatekel na Balkan.

Borojević je iz celjske poslovalnice Krekove banke leta 2002 odnesel kar 125 tisoč evrov. | Foto: Europol Borojević je iz celjske poslovalnice Krekove banke leta 2002 odnesel kar 125 tisoč evrov. Foto: Europol Drugi osumljenec na seznamu najbolj iskanih slovenskih ubežnikov sliši na ime Shqipron Hoxhaj. Gre za domnevnega člana kriminalne združbe Kobra, ki se med drugim ukvarja s preprodajo mamil, izsiljevanjem in tihotapljenjem ljudi. Lani so policisti v veliki obalni akciji, ki je spominjala na hollywoodske filme, prijeli 10 ljudi. 28-letnik se jim je izmuznil z avtomobilom.

Hoxhaj se je policistom v veliki akciji na Obali lani spretno izmuznil z avtomobilom. | Foto: Hoxhaj se je policistom v veliki akciji na Obali lani spretno izmuznil z avtomobilom.

Darjan Ješovnik je predstavljal del kriminalne organizacije, ki je leta 2010 in 2011 iz Brazilije v Evropo pretihotapila vsaj 718 kilogramov kokaina. 31-letnik je pomagal pri tihotapljenju in skrbel za preprodajo v Sloveniji, na begu pa je že šest let.

Ješovnik je na begu pred roko pravice že šest let. Pomagal naj bi pri tihotapljenju in preprodaji prepovedanih drog. | Foto: Europol Ješovnik je na begu pred roko pravice že šest let. Pomagal naj bi pri tihotapljenju in preprodaji prepovedanih drog. Foto: Europol Zaradi nelegalne proizvodnje in preprodaje drog je na begu tudi 33-letni Damir Ristič. Mednarodno tiralico zoper Rističa so razpisali na Slovaškem.

Najstarejša mednarodna tiralica za slovenskega državljana pa je bila leta 2001 razpisana za Jožeta Šmita. Iskan je zaradi spolnega nasilja, spolne zlorabe otrok in otroške pornografije. Na begu pred organi pregona je Šmit že 16 let.

Jože Šmit, ki ga policija išče zaradi pedofilije, je na begu že 16 let. | Foto: Europol Jože Šmit, ki ga policija išče zaradi pedofilije, je na begu že 16 let. Foto: Europol

Šesti osumljenec na seznamu je Faredin Lokmani. Lani je bil v Mariboru pravnomočno obsojen na tri leta zaporne kazni zaradi trgovine z ljudmi. Med drugim je dve Bolgarki prisilil v prostitucijo.

Prijetje sedmega osumljenca Bojana Pungerška pa je zahtevala Bosna in Hercegovina. Pungeršek je obtožen zlorabe položaja in oblasti.


Preberite še: Po 23 letih na begu prijeli šefa italijanske mafije #video


Kot pojasnjuje vodja sektorja za mednarodno sodelovanje pri slovenski policiji Borut Selan, se lahko slovenski inšpektorji v primeru, da obstaja možnost, da se iskana oseba nahaja v tujini, povežejo z inšpektorji v tujini in tako na tujem preverijo še vse mogoče lokacije, na katerih bi se lahko skrivali ubežniki.

 "Določene osebe zelo dolgo iščemo, vendar točno vemo, v katerih državah se nahajajo. Vendar pa ta država ne sme izročati lastnih državljanov," pojasnjuje Selan.

Na Balkan naj bi ubežniki sicer lahko pobegnili že za borih 5.000 evrov. Del zneska naj bi zapravili za ponarejene dokumente, nekaj za pot, preostanek pa za stroške namestitve v času privajanja na novo okolje.

Ne spreglejte