Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2015,
16.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

tožilstvo Zorica Škrbić

Petek, 4. 9. 2015, 16.27

8 let

S sporazumom o priznanju krivde v primeru Zorice Škrbič prihranili tako čas kot denar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Do dve leti obravnav, podoživljanje tragičnega dogodka za svojce in priče, plačevanje dragih sodnih izvedencev - vsega tega ne bo, saj je tožilka z obdolženci sklenila sporazum o priznanju krivde.

4. septembra se je začelo in tudi končalo (formalno je danes sledil še izrek kazenske sankcije) sojenje trem akterjem, ki so bili vpleteni v ugrabitev in mučenje ter posledično smrt 32-letne Zorice Škrbić iz Ljubljane. V težkih pogajanjih so namreč sporazum o priznanju krivde s specializiranim državnim tožilstvo podpisali trije od štirih obdolžencev.

Blagoju Sazdovu in Željku Petroviću, ki jima je tožilstvo očitalo hudodelsko združevanje in sostorilstvo pri ugrabitvi in povzročitvi posebno hude telesne poškodbe, ki se je končalo s smrtjo, je zagotovo grozilo več kot 20 let zaporne kazni, medtem ko bi jo Senad Livadić odnesel z milejšo kaznijo, saj je bil obdolžen "le" pomoči pri teh dejanjih.

Pogajanja so bila tajna, dogovor pa sklenjen do 16. septembra, ko je sodnica Vesna Podjed razpisala narok za izrek kazenske sankcije. Petrović se je pogodil za 15 let zapora, Sazdov za leto manj, medtem ko se je Livadić pogodil za nekaj več kot dve leti zapora. Ne glede na to, kako visoka je kazenska sankcija, pa gre za velik uspeh tožilstva.

Maratonski postopek končan na le dveh narokih Že zdaj je namreč jasno, da se je s podpisanim sporazumom, ki ga je sodišče sprejelo in ga ni mogoče preklicati - sodišče v podpisan sporazum tudi ne more posegati, sodnik, ki bi spremenil podpisan sporazum, pa bi se moral iz postopka izločiti - bistveno skrajšal maratonski kazenski postopek in so prihranili na tisoče evrov proračunskega denarja in tudi nešteto ur ljudi, ki bi morali biti prisotni v postopku.

Gre za tožilko, tri zagovornike, sodnico, štiri obdolžence, od katerih bi trije prihajali iz pripora, vsi trije v spremstvu najmanj šestih pravosodnih policistov.

Predlaganih več kot sto prič, ducat jih je zaščitenih "Sodišče bi v tem postopku zaslišalo več kot sto prič (ki jim je sodišče dolžno povrniti potne stroške, op. a.), velikanski del stroškov pa bi odpadel na opremo za zaslišanje zaščitenih prič," pojasni specializirana državna tožilka Mateja Gončin.

S podpisanim sporazumom so svojcem pokojne Zorice Škrbić, ki so bili prisotni tudi na predobravnavnem naroku in svojega gneva ter žalosti, razumljivo, pred javnostjo niso mogli skriti, prihranili še več mučnih trenutkov.

Prihranjeni evri proračunskega denarja za številne izvedence Z doseženim sporazumom je prihranjen tudi strošek za pričanje številnih sodnih izvedencev v tem postopku, zelo pomembno pa je tudi, dodaja Gončinova, da se je s sporazumom "bistveno skrajšalo časovno obdobje med storitvijo kaznivega dejanja in izrekom kazni, sploh če vemo, da lahko sojenja trajajo tudi do dve leti".

So bila pogajanja težka? "O pogajanjih, ki so bila tajna, ne smem govoriti, lahko pa povem, da za vsakim priznanjem krivde stojijo premišljena pogajanja, skrbna in pretehtana, pri čemer zasledujemo pravično kazensko sankcijo, ki mora biti sorazmerna s povzročenim kaznivim dejanjem in primerljivo sodno prakso," pravi specializirana državna tožilka. Tožilstvo se ni dolžno pogajati Naj dodamo, da se tožilstvo ni dolžno odzvati na predlog obdolženca, da bi se pogodili. Spomnimo še, da specializirana državna tožilka Blanka Žgajnar obdolženemu Milku Noviču, ki mu obtožnica očita umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, ni želela ponuditi nobene ugodnosti v primeru priznanja krivde. Sojenje za Milana Trivkovića, ki na predobravnavnem naroku ni priznal kaznivega dejanja, bo sicer steklo po ustaljenih postopkih, a sta se tako obramba kot tožilstvo strinjala, da si bosta prizadevala za čim večjo racionalizacijo postopka, zato bodo zaslišali le nekaj prič, večino dokaznih predlogov pa bodo prebrali.

Ne spreglejte