Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
28. 2. 2018,
8.42

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Natisni članek

droge policija kriminalist orožje

Sreda, 28. 2. 2018, 8.42

6 let, 1 mesec

Razkrinkali 30 kriminalcev, ki so v Sloveniji sklepali posle z drogo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Zasežene droge

V mednarodni kriminalistični preiskavi so razkrili 30 osumljencev, ki so tudi v Sloveniji sklepali posle za preprodajo drog iz BiH v Italijo. Zasegli so jim večje količine droge, gotovine, orožja in štiri avtomobile. Kriminalna združba si je pridobila za milijon evrov protipravne premoženjske koristi.

Koprski kriminalisti so od avgusta lani na podlagi zaprosila italijanskih policistov preiskovali mednarodno kriminalno združbo, katere člani so se ukvarjali s tihotapstvom in preprodajo večjih količin prepovedanih drog. Šlo je za kokain, metamfetamin, heroin, hašiš in konopljo. V preiskavo so bili vključeni tudi preiskovalni organi Hrvaške, BiH in Avstrije, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Tihotapili so po balkanski poti

Kriminalisti so ugotovili, da dobro organizirana mednarodna kriminalna združba šteje 30 osumljencev. Ti so iz BiH po tako imenovani balkanski poti prek Hrvaške in Slovenije tihotapili večje količine prepovedanih drog v Italijo.

Zasežene droge | Foto: Člani kriminalne združbe so prenočevali na območju Ljubljane in slovenske obale, kjer so se dogovarjali za umazane posle. Tu so večkrat vnaprej plačali droge, se dogovarjali o kraju in času tihotapstva, nadaljnjem transportu ter prevzemu prepovedanih drog v Italiji.

V Sloveniji so preiskovali osem osumljencev

Na območju Slovenije so preiskavo vodili zoper osem članov kriminalne združbe, in sicer zoper šest državljanov BiH in dva državljana Hrvaške. Osumljenci so se na območju Slovenije zadrževali zgolj toliko časa, dokler niso sklenili dogovora.

Zasežene droge | Foto: Na podlagi zbranih dokazov vseh sodelujočih držav so 22. februarja letos v sodelovanju z italijansko policijo na območju Trenta izvedli sklepno akcijo. Zoper 18 osumljencev so odredili pripor, pet jih je končalo v hišnem priporu. Preostale osumljence še iščejo.

V Italiji so jim zasegli: Zasežene droge | Foto:

- 3 kilograme konoplje,

- 1,5 kilograma kokaina,

- 2 kilograma metamfetamina,

- 5 kilograma hašiša,

- 0,3 kilograma heroina,

- 12 kosov dolgocevnega orožja,

- 4 avtomobile,

- 13.250 evrov gotovine.

Združba si je s tihotapstvom in prodajo drog pridobila za milijon evrov protipravne premoženjske koristi.

Sektor kriminalistične policije PU Koper bo vse dokaze zoper osumljene, pridobljene na območju Slovenije, predal na Okrožno državno tožilstvo v Kopru, to pa jih bo skladno z mednarodno pravno pomočjo odstopilo tožilstvu v Italiji, kjer vodijo enoten postopek pregona zoper vse osumljence na območju Italije, so še sporočili s koprske policijske uprave.

Zasežene droge | Foto:

Ne spreglejte