Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2015,
11.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Patria Finska

Torek, 30. 6. 2015, 11.25

6 let, 7 mesecev

Pravnomočna sodba finskega sodišča: Patria ni podkupovala Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Finsko prizivno sodišče je dokončno zavrnilo obtožbe proti četverici visokih predstavnikov orožarskega podjetja Patria zaradi sumov podkupovanja slovenskih predstavnikov pri prodaji oklepnikov.

Kot je utemeljilo sodišče, "tožilstvu v veliki ni uspelo dokazati elementov podkupovanja, kot je obljuba ali plačilo ali korist od podkupnine javnemu uslužbencu oz. nekomu drugemu, povezavo tega z ravnanjem javne osebe, posebnega odnosa med javnimi osebami in drugimi osebami in da so javne osebe vedele za obljube ali plačila ali koristi za drugo osebo".

"Obtožbe hudega podkupovanja in poziv h kazni podjetja za odgovornost se zato zavržejo kot neutemeljene," je v sporočilu za javnost zapisalo sodišče.

Razsodba postala pravnomočna Prizivno sodišče v Turkuju je praktično ponovilo sodni proces proti peterici iz finskega orožarskega podjetja, ki je bila 30. januarja lani na prvi stopnji oproščena obtožb, ker da tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb preko razumnega dvoma. Tožilstvo se je na razsodbo pritožilo, pritožbeni postopek pa je trajal od februarja do aprila.

Kot je za STA povedal glavni finski tožilec v primeru Jukka Rappe, je z objavo razsodba prizivnega sodišča postala pravnomočna. Pritožba na vrhovno sodišče je možna le v primeru, če vrhovno sodišče to dovoli. Do tega pa načeloma pride le v precedenčnih primerih, kar je po mnenju Rappeja v primeru Patrie malo verjetno.

Na zatožni klopi so se sicer znova znašli nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen in direktor prodaje Tuomas Korpi, za katere tožilstvo zahteva po dve leti zaporne kazni.

Odločitev finskega sodišča ne more vplivati na slovenski primer V komentarju na finsko sodbo je tožilec v zadevi Patria v Sloveniji Andrej Ferlinc dejal, da je za slovensko tožilstvo zdaj, ko imamo pred sabo še avstrijsko pravnomočno obsodilno sodbo, zadeva videti tako, kot da bi posrednik Patrie v Sloveniji Wolfgang Riedl deloval samostojno in se glede denarja tudi samostojno odločal.

Dodal je, da oprostilna sodba na Finskem niti prej niti zdaj ni mogla vplivati na odločitev samostojnih pravosodnih organov v Sloveniji in Avstriji.

Pojasnil je, da je finski tožilec pri svoji pritožbi upošteval tudi dokumente, ki kažejo na povezave finskih uslužbencev z Riedlom, "a mu očitno tega usklajenega delovanja ni uspelo dokazati". "Slovensko tožilstvo ima sicer še vedno enako stališče do podkupnin kot prej," je še dejal.

Na odločitev finskega sodišča se je na Twitterju odzval tudi predsednik SDS Janez Janša.

Iz finskega podjetja Patria pa so sporočili: "Sodba prizivnega sodišča je bila pričakovana. Odločitev je za nas utemeljena tako pravno kot v luči dokazov."

Ne spreglejte