Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 7. 2020,
15.21

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

20

Natisni članek

SI-CERT policija prevara Janez Janša Janez Janša noad

Torek, 28. 7. 2020, 15.21

3 leta, 8 mesecev

Pozor! Goljufi izkoristili premierja Janšo za spletno prevaro.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

20

Janez Janša | Goljufi so za spletno prevaro zlorabili ime predsednika vlade Janeza Janše in ponaredili njegove izjave. | Foto STA

Goljufi so za spletno prevaro zlorabili ime predsednika vlade Janeza Janše in ponaredili njegove izjave.

Foto: STA

V kabinetu predsednika vlade opozarjajo na novo spletno prevaro, ki se je pojavila na spletu in ki kroži po družbenih omrežjih. Pri omenjeni prevari so goljufi zlorabili ime premierja Janeza Janše in ponaredili njegove izjave, uporabnike pa želijo preusmeriti na spletne strani s ponudbami različnih storitev za trgovanje s kriptovalutami.

V kabinetu predsednika vlade so uporabnike spleta opozorili, da je novica z naslovom "Posebno poročilo: Najnovejša investicija Janeza Janše je prestrašila vlado in velike banke" spletna prevara. Na spletni strani, kjer je dostopen omenjeni zapis, so namreč objavljene izjave, ki jih predsednik vlade Janez Janša ni izrekel ali zapisal in so mu lažno pripisane, prav tako pa so objavljene fotografije brez dovoljenja avtorjev fotografij.

Goljufi ponaredili izjave predsednika vlade

"Ker gre pri omenjeni spletni strani v celoti za lažne informacije, z uporabo lažnih izjav predsednika vlade in njegovih fotografij pa želijo uporabnike preusmeriti na spletne strani s ponudbami različnih storitev za trgovanje s kriptovalutami, želimo uporabnike obvestiti, naj tovrstnim spletnim prevaram ne nasedajo," so zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Gre za spletno prevaro, opozarjajo v kabinetu predsednika vlade. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Gre za spletno prevaro, opozarjajo v kabinetu predsednika vlade. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

V zvezi z omenjeno spletno stranjo so nacionalnemu odzivnemu centru za kibernetsko varnost SI-CERT že podali zahtevo za umik objave. SI-CERT je ponudnika gostovanja, pri katerem se ta stran nahaja, že pozval k odstranitvi oziroma blokadi dostopa do strani, pri čemer pa je odločitev o umiku v pristojnosti ponudnika gostovanja.

Z omenjeno spletno prevaro so v kabinetu predsednika vlade seznanili tudi odzivni center za incidente v informacijskih sistemih organov državne uprave SIGOV-CERT, na policijo pa so naznanili kaznivo dejanje zoper neznanega storilca zaradi zlorabe osebnih podatkov. Uporabnike spleta pozivajo, naj omenjeni prevari ne nasedejo.

Ne spreglejte