Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
28. 9. 2017,
13.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

4

Natisni članek

Policija radar meritve hitrosti

Četrtek, 28. 9. 2017, 13.27

6 let, 7 mesecev

Po gorenjski avtocesti divjal z 212 km/h

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

4

radar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Policisti so ta mesec na gorenjski avtocesti zabeležili več kot 200 prekoračitev hitrosti. Najdrznejšega voznika so ujeli včeraj, vozil je s hitrostjo 212 kilometrov na uro.

Gorenjski prometni policisti ta mesec z radarskim merilnikom hitrosti na gorenjski avtocesti intenzivno merijo hitrost vožnje voznikov motornih vozil. Izvedenih je bilo 13 nekajurnih meritev na omejitvi 130 kilometrov na uro in na območju Podbrezij, kjer je omejitev pri predoru Ljubno zmanjšana na 100 kilometrov na uro.

Opazili so več kot 200 prekoračitev hitrosti nad 150 kilometrov na uro. Najhitrejšega voznika so včeraj ujeli pri Radovljici, vozil je s hitrostjo 212 kilometrov na uro, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Policisti so razkrili, da je voznik osebnega avtomobila divjal med izvozom iz avtoceste in priključkom nanjo v Radovljici, kjer vozila zaradi izključevanja iz prometa na avtocesti in vključevanja nanjo običajno vozijo z nižjo hitrostjo in je verjetnost nastanka prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti vožnje večja kot na preostalih avtocestnih odsekih.

Najvišja izmerjena hitrost na omejitvi 100 kilometrov na uro je znašala 153 kilometrov na uro.

Policisti še pojasnjujejo, da so vozniki največkrat prekoračili hitrost vožnje med 150 in 170 kilometri na uro. Ob tem poudarjajo, da gre za območje hitrosti, ki mu bodo v prihodnjih meritvah namenili več pozornosti. Tudi pri taki hitrosti, četudi ne gre za občutno prekoračitev, namreč obstaja povečano tveganje za nesrečo in je zmanjšana možnost, da bi se voznik v kritičnih razmerah lahko pravočasno in varno ustavil. To potrjujeta tudi podaljšan reakcijski čas in pot ustavljanja vozila.

Pot ustavljanja pri hitrosti 130 km/h na suhi cesti je približno 130 metrov, pri hitrosti 150 km/h pa je že daljša za okoli 40 metrov in znaša približno 170  metrov.  Pri višjih hitrostih in na mokri podlagi je pot ustavljanja še bistveno daljša in se povišuje z vsakim dodatnim km/h.

Na gorenjski avtocesti je bila neprilagojena hitrost vožnje v letošnjem letu vzrok za okoli 25 odstotkov prometnih nesreč, na vseh gorenjskih cestah pa je delež nesreč zaradi hitrosti 17-odstoten.

Ne spreglejte