Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
13. 1. 2016,
14.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

sojenje umor Janko Jamnik Milko Novič

Sreda, 13. 1. 2016, 14.45

6 let, 7 mesecev

Osumljenec za umor Janka Jamnika nad forenzike: Ne verjamem analizi.

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Analiza, v okviru katere so forenziki na jakni Milka Noviča našli strelske delce, je bila v ospredju današnje obravnave v sojenju domnevnemu morilcu Janka Jamnika Milku Noviću.

"Analiza, s katero so na moji jakni in rokah našli delce, ki so ostanek streljanja, je edini dokaz tožilstva, ki naj bi dokazoval, da sem bil v stiku s strelnim orožjem, zato je treba to razčistiti in preveriti kvalificiranost prič," je obtoženec za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika Milko Novič po današnji obravnavi pojasnil, zakaj se je obramba tako podrobno lotila zasliševanja priče.

Novič in njegova odvetniška ekipa na čelu z Jožetom Hribernikom sta namreč slabi dve uri zasliševala kemičarko Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) Ester Ceket, ki je izdelala analizo delcev strelnega orožja (tako imenovano analizo GSR delcev). Med drugim so jo spraševali o strokovnih referencah, delovnih izkušnjah, opremi v laboratoriju, servisiranju, metodologiji opravljanja analize GSR, morebitnih pomanjkljivostih te metodologije.

Novič je med obravnavo dejal, da analizi ne verjame.

Ceketova: Delamo po mednarodnih standardih Ceketova je v pričanju med drugim povedala, da analize GSR-delcev izvaja deset let, da odvzame okrog 70 tovrstnih vzorcev letno. Te analize v laboratoriju opravlja še en sodelavec, oba imata potrdilo o usposobljenosti za te analize. Večkrat je poudarila, da na NFL uporabljajo "mednarodno priznane forenzične metode".

Novič: Kontaminacija s smodnikom na strelišču Po umoru Janka Jamnika so kriminalisti odvzeli vzorec, katerega analiza je pokazala sledi smodnika na Novičevem čelu, rokah in jakni. Novič že ves čas trdi, da so delci smodnika posledica obiska strelišča, kjer pa je bil zadnjič leta 2013, torej vsaj leto dni pred smrtjo Jamnika in poznejšim odvzemom vzorca.

Izvedenec balistične stroke Franc Sablič - za tega obramba sicer trdi, da je pristranski, saj kot vodja NFL spada "v organizacijsko strukturo policije" - je v zaslišanju na sodišču med drugim dejal, da je nemogoče, da bi toliko delcev na jakni, ki naj bi jo Novič po navedbah žene redno nosil, ostalo leto dni po obisku strelišča.

O odprtih vprašanjih v dokaznem postopku smo pisali tukaj.

Ne spreglejte