Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 7. 2014,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boško Šrot Igor Bavčar Istrabenz

Četrtek, 10. 7. 2014, 13.22

8 let

Odločitev višjega sodišča o sodbi Bavčarju in Šrotu danes na pošto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igor Bavčar in Boško Šrot, naj bi jutri prejela sodbo v zadevi Istrabenz, ki jo je višje sodišče sprejelo včeraj.

Ljubljansko okrožno sodišče je sodbo višjega sodišča v zadevi Istrabenz, v kateri sta bila nekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igor Bavčar in Boško Šrot, na prvi stopnji obsojena na zaporne kazni, strankam poslalo danes.

Te jo lahko pričakujejo jutri po pošti, lahko pa že danes fizično vpogledajo v spis. Glede na to, da so danes zagovorniki Šrota in Bavčarja na sodišču, pa tudi Boško Šrot, bosta to verjetno tudi storila. S presojo višjega sodišča se lahko danes seznani tudi tožilec Jože Kozina, ki bo sodbo prejel po sodnem kurirju.

Odločitev višjega sodišča še ni znana Sodba se nanaša na kazniva dejanja ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

V zadevi je okrožno sodišče lani Šrota in Bavčarja spoznalo krivega zlorabe položaja oziroma pranja denarja. Prvemu je prisodilo pet let in deset mesecev zaporne kazni, drugemu sedem let zapora.

Zaradi pranja denarja je bil na tri leta in pol zapora obsojen tudi nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski, njegov brat in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski pa na tri leta in devet mesecev zaporne kazni.

Sodbo višje sodišče lahko potrdi, zavrne ali jo pošlje v ponovno obravnavo. Svojo odločitev bo sporočilo pisno.

Na okrožnem sodišču medtem nadaljevanje še enega izmed sojenj Šrotu Na ljubljanskem okrožnem sodišču se danes nadaljuje sojenje Šrotu in soobtoženim zaradi domnevne zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju pri financiranju prevzema Pivovarne Laško. Znova je bila zaslišana nekdanja prokuristka Radenske Olga Smej ki je pojasnjevala ozadja posojil družb znotraj skupine.

Šrot je namreč kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, ki pa nikoli niso bile poplačane v celoti.

Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe so bile, kot je prepričan okrožni državni tožilec Jože Kozina, zlorabljene za povečanje koncentracije Šrotovega lastništva v skupini Pivovarne Laško, ki jo je izvajal prek povezanih družb Infond Holdinga.

Šrot je po mnenju tožilca s tem, ko je za potrebe refinanciranja prevzemnega projekta prenašal sredstva na Infond Holding, naklepno oškodoval družbo, saj je vedel, da ta posojila, ki so bila že v začetku nezakonita, ne bodo vrnjena. Nekdanji direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar in nekdanja Šrotova svetovalka Vesna Rosenfeld pa sta obtožena pomoči pri zlorabi položaja.

Ne spreglejte