Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 9. 2014,
14.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zapor Igor Bavčar Boško Šrot

Torek, 23. 9. 2014, 14.09

7 let, 12 mesecev

Obsojeni zaradi zlorab v Istrabenzu se izogibajo odhodu v zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav bi Igor Bavčar in Boško Šrot čez deset dni morala v zapor zaradi obsodbe v zadevi Istrabenz, se datum njunega odhoda odmika, saj sta zaprosila za odlog kazni. Enako tudi brata Sušinski.

V zadevi Istrabenz so bili na zaporne kazni obsojeni Igor Bavčar, Boško Šrot in brata Sušinski. Nastja in Kristjan Sušinski bi se morala na Dobu zglasiti 18. septembra, a tam ni bilo ne enega ne drugega. Vsi so vložili tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, a ta, kot je znano, izvršitev kazni ne zadrži.

Kot nam je pojasnila zagovornica na tri leta obsojenega nekdanjega svetovalca v Istrabenzu Kristjana Sušinskega Varja Holec, je senat odobril njegov predlog, da se mu iz zdravstvenih razlogov za tri mesece odloži začetek prestajanja zaporne kazni.

Dodala je, da je zaprosil za alternativno prestajanje zaporne kazni, in sicer vikend zapor, a je sodišče to možnost zavrnilo, čeprav se je tožilec Jože Kozina s predlogom strinjal. "Na to odločitev smo se pritožili, odgovora pa še nimamo. In tudi ne pričakujem, da bo prav hitro," pojasni Holčeva.

Nastjo Sušinskega sodna pošta čaka Ni pa še znano, ali je sodišče ugodilo predlogu za odlog kazni, ki ga je po tistem, ko je prejel poziv za prestajanje zaporne kazni, vložil tudi njegov brat Nastja. Nekdanji predsednik uprave Maksime Holdniga je bil obsojen na tri leta in devet mesecev zapora.

Čeprav so nam z okrožnega sodišča pojasnili, da je senat o predlogu že odločil, pa odločitev še ni znana. Na sodišču namreč še vedno nimajo izkazano, da je Nastja Sušinski dvignil sodno pošto, zato javnosti ne smejo posredovati informacij.

Z odločitvijo senata ni seznanjen niti njegov zagovornik Luka Podjed, ki nam je odgovoril, da pošte, ki je prišla že v petek, še ni prevzel. Tudi to je namreč način, da se odhod v zapor odloži vsaj za kakšen dan. Dokler namreč obsojenci v rokah nimajo pravnomočne odločbe o predlaganem odlogu, so na prostosti.

Tudi Šrot in Bavčar zaprosila za odlog kazni Današnje Delo pa navaja, da sta za odlog kazni zaprosila tudi Bavčar in Šrot. Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je bil obsojen na sedem let, nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot pa na pet let in deset mesecev.

Bavčarjev zagovornik razloga ni hotel povedati, medtem ko je Šrot za odlog kazni zaprosil zaradi dela. Kot piše Delo, je 11. septembra prevzel celjsko medijsko hišo NT&RC, kamor ga je na položaj namestnika direktorja in prokurista imenoval direktor in brat Srečko, ki ima zdravstvene težave.

Senat o zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria v torek Ali bo v njunem primeru 3. oktober kot dan D obstal, je torej zdaj odvisno od tega, kako hitro bodo na njuna predloga odgovorili na sodišču. Za zdaj kaže, da bo 3. oktobra za zapahe odšel le tretji obsojenec v zadevi Patria, in sicer direktor Rotisa Ivan Črnkovič, ki so ga obsodili na 22 mesecev zapora.

Njegov predlog za trimesečni odlog prestajanja zaporne je sodišče namreč odobrilo, oktobra pa se bo tako pridružil prvaku SDS Janezu Janši in brigadirju Tonetu Krkoviču. A je njegov odhod za zapahe odvisen tudi od presoje senata vrhovnih sodnikov, ki bo čez natančno en teden, 30. septembra, presojalo, ali je njihova zahteva za varstvo zakonitosti utemeljena ali ne.

Ne spreglejte