Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2011,
8.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nova Zelandija potres

Ponedeljek, 13. 6. 2011, 8.07

8 let

Novozelandski Christchurch stresel niz potresnih sunkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novozelandsko mesto Christchurch, ki ga je že februarja prizadel uničujoč potres, je danes stresel niz potresnih sunkov.

Najmočnejši je imel magnitudo 6, že pred tem pa so drugo največje mesto v državi stresli sunek z jakostjo 5,5 in dva šibkejša potresa. Poškodovanih je bilo deset ljudi, v središču mesta pa se je porušila zgradba.

Po navedbah premiera John Keyja je po potresih brez elektrike ostalo okoli 6000 gospodinjstev. Iz mesta poleg tega poročajo o popokanih vodovodnih ceveh in poškodovanih stavbah. Deset ljudi so poškodovali deli stavb, ki so padali na ulice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Središče potresa z jakostjo 5,5 je bilo v globini 11 kilometrov in deset kilometrov vzhodno od Christchurcha. Potresni sunek z jakostjo 6 pa so zabeležili deset kilometrov jugovzhodno od mesta v globini devet kilometrov.

Niso si še opomogli od februarskega potresa Mesto si še vedno ni opomoglo od silovitega februarskega potresa z jakostjo 6,3, ki je povzročil veliko škodo in ubil 181 ljudi. Premier Key je sicer ob tem danes zagotovil, da najnovejši potres ne bo na nikakršen način oslabil zavezanosti vlade k obnovi Christchurcha in njegove okolice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Težave imajo tudi z vulkanskim pepelom iz Čila Za dodatno vznemirjenje je na območju že v nedeljo poskrbel čilski vulkan, saj je avstralski letalski prevoznik Quantas zaradi vulkanskega pepela, ki ga je prineslo do Avstralije in Nove Zelandije, za nekaj časa odpovedal več notranjih letov.

Na tleh so ostala vsa letala na in iz jugovzhodnega otoka Tasmanija ter novozelandskih mest Christchurch, Queenstown in Wellington. Pozneje je družba odpovedi uvedla še za avstralski Melbourne in novozelandski Auckland. Odpovedi so prizadele okoli 30.000 ljudi. Qantas je danes nekaj letov že ponovno vzpostavil.

Ne spreglejte