Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 5. 2014,
14.47

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

stave

Četrtek, 22. 5. 2014, 14.47

5 let, 1 mesec

Nogometaši nalašč igrali slabo, sodniki režirali tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
NPU na območju policijskih uprav Maribor in Koper izvaja hišne preiskave, kjer iščejo materialne dokaze o izvrševanju kaznivih dejanj korupcije v povezavi z manipuliranjem rezultatov v nogometu.

Kaznivih dejanj je osumljenih pet oseb, starih med 27 in 34 let, z območja Maribora in okolice ter Kopra, en pa trenutno prebiva v tujini. V preiskavi, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, sodeluje 37 preiskovalcev NPU in 8 policistov PU Maribor in Koper. Pridržali so štiri osumljence. Po naših podatkih je med glavnimi osumljenci Željo Stokanić.

Podkupovali naj bi nogometne igralce in sodnike Predkazenski postopek je NPU uvedel junija lani, in sicer na podlagi podatkov, ki so jih pridobili v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja. Ti naj bi pričali, da se osumljenci povezujejo z mednarodno kriminalno združbo, ki se od leta 2009 ukvarja s podkupovanjem poklicnih nogometnih igralcev, zato da s prirejeno igro zagotovijo vnaprej dogovorjene izide nogometnih tekem.

To pa jim omogoča, da lahko na podlagi vnaprej dogovorjenih rezultatov na različnih športnih stavnicah vplačujejo pravilno napovedane stave, iz katerih imajo zagotovljene dobitke in s tem pridobijo premoženjsko korist.

Slovenija in Nemčija sta tako ustanovili preiskovalno skupino JIT (Joint Investigation Team), ki deluje ob podpori Europola in Eurojusta. Naši preiskovalci so si informacije izmenjevali tudi s kolegi iz Nizozemske, Singapurja, Hrvaške, Avstrije in Madžarske, saj so ugotovili, da so bili osumljeni aktivni tudi na območju teh držav.

Na podlagi dozdajšnjih ugotovitev so štirje osumljenci in druge neznane osebe osumljene izvrševanja več kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril. Od decembra 2010 do aprila 2014 naj bi tako organizirali vnaprej prirejene rezultate nogometnih tekem, tako da so sodnikom nogometnih tekem na turnirju mednarodne nogometne zveze, igralcem nogometnih klubov iz Slovenije, Madžarske, Poljske, Bolgarije, Avstrije in Salvadorja in igralcem državni nogometnih reprezentanc ponujali ter v posameznih primerih tudi izročali nedovoljene nagrade v znesku od 12.000 do 150.000 evrov.

Slovenski nogometaš prejel podkupnino Denar je šel v zameno za to, da so sodniki s prirejenim, pristranskim sojenjem, igralci pa z režirano igro, zagotovili pred tem vnaprej dogovorjeni rezultat določene nogometne tekme. Na podlagi vnaprej dogovorjenih in njim znanih izidov določenih nogometnih tekem so osumljenci pred tekmami na različnih stavnicah po svetu vplačevali športne stave za te dogovorjene tekme.

Tako so si zagotovili pravilno napoved izida tekme in posledično tudi dobitek iz športne stave, s tem pa tudi realizacijo velike premoženjske koristi. V dveh primerih je slovenski nogometaš nezakonito sprejel podkupnino in tekmo svoje ekipe odigral na vnaprej dogovorjen rezultat. Grozi jim do pet let zapora.

Ne spreglejte