Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2011,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

policija tožilstvo

Petek, 29. 7. 2011, 10.24

8 let

Nezadovoljivo sodelovanje tožilstva in policije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Policija pravi, da je premestitev Tatjane Mušič posledica reorganizacije, a videti je, da jo je odnesla neprimerna komunikacija med policijo in tožilstvom.

Na policiji pojasnjujejo, "da je Tatjana Mušič junija predala vodenje oddelka za mladoletniško kriminaliteto zaradi zagotavljanja boljše organizacije dela v tem oddelku, ki ga trenutno vodi Vilko Širca. Do sredine septembra ostaja še v okviru omenjenega oddelka". Premestitev naj bi tako bila posledica reorganizacije. Generalni direktor policije Janko Goršek je namreč decembra lani odredil strokovni nadzor nad delom oddelka, ki se je končal februarja letos. Ker je nadzor pokazal na neustreznost organizacije dela in slabše sodelovanje z državnim tožilstvom, se je vodstvo odločilo za menjavo vodstva oddelka, ministrica pa je po prejemu poročila policiji izdala obvezne usmeritve glede obravnave primerov nasilja v družini in sodelovanja s tožilstvom. Markačevo zavedli A videti je, da je sodu dno izbilo, ko je Natalija Markač od slovenjgraške tožilke Silve Cepec – ta vodi tudi primer "koroške deklice" – januarja letos izvedela, da Tatjane Mušič, ki bi jo morala obveščati o preiskavi, ki naj bi jo usmerjala prav omenjena tožilka, osebno sploh ne pozna in nikoli nista bili v stiku. Markačeva se je pritožila, ker "sem bila s strani policije zavedena, da predkazenski postopek poteka v skladu z usmeritvami tožilstva". Primer Tatjane Mušič, ki sicer velja za strokovnjakinjo na svojem področju, tako odpira tudi vprašanje sodelovanja med policijo in tožilci, s katero se tako radi kitijo tako eni kot drugi. Pritožbena seja je bila 7. julija letos na direktoratu za policijo, senat pa je ugotovil, da "je tožilka od policije maja, julija in novembra lani zahtevala, da ji posreduje ugotovitve v obravnavani zadevi, vendar je policija šele avgusta 2010 tožilki sporočila, da obravnavajo sum kaznivega dejanja ponarejanja listin zoper delavko CSD in da bodo sklepno poročilo poslali do konca septembra".

Senat je tako ugotovil, da je bila komunikacija prepozna, poleg tega bi morala policija najmanj enkrat mesečno tožilko obvestiti o aktivnostih pri dopolnjevanju ovadbe, kar niso storili. Senat je torej ugotovil, da je pritožba utemeljena.

Najprej ni ponarejanja, potem je, na koncu zastara Naj spomnimo. Natalija Markač je v enem dnevu zaradi izjave nekdanjega moža na CSD Ravne na Koroškem, da ni dobra mati, ostala brez hčerk, takrat starih eno leto in sedem let, pri čemer starejša hči sploh ni bila od "skrbnega" očeta. Dolgih sedem let sta dekleti preživeli v rejništvu, še dodatnih pet let pa se je Markačeva borila s sistemom, svoj boj z mlini na veter pa je popisala v knjigi Zlorabljen otrok v sistemu države. Potem je ugotovila, da je dokumentacija, s katero razpolaga CSD, ponarejena, zaradi česar je ovadila delavke CSD, po enem letu pa je Mušičeva, ki je vodila preiskavo v sodelovanju s tožilko Silvo Cepec, ugotovila, da ni podan sum kaznivega dejanja ponarejanja listin.

Po pritožbi so na policiji ugotovili popolnoma nasprotno – da so bile listine dejansko popravljene. A po mnenju policije to na vsebinsko obravnavo ni vplivalo. Prvi kriminalist Jurij Ferme je za Svet povedal: "Čeprav je prišlo do antidatiranja listin, pa zadeva zaradi zastaranja že ob prvi vložitvi kazenske ovadbe leta 2007 ni imela pogojev za pregon in jih nima tudi v letu 2011."

Natalija Markač je z odločitvijo zadovoljna: "Vsekakor je to korak v pravo smer, čeprav posledic njenega ravnanja in posledično slabih rezultatov preiskav to ne reši. Treba bo rešiti tudi posledice, ki so nastale zaradi njenega (ne)dela, še posebej v primeru koroške punčke, kjer se je izvršilni oddelek sodišča v Slovenj Gradcu v celoti opiral na 'ugotovitve' GPU, ki sumov zlorab ni potrdil. Glede na to, da gre pri ravnanju Mušičeve za sume uradno pregonljivih dejanj (npr. nevestno delo v službi, zloraba uradnega položaja ali pravic ...), od policije pričakujemo tudi naznanitev suma storitve kaznivega dejanja pristojnemu organu. Sama odstavitev Mušičeve namreč ne reši posledic, ki so zaradi njenih ravnanj nastale v postopkih."

Tudi primer "koroške deklice" v predalu pol leta Prav neverjetno je tudi, da se primer "koroške deklice" vleče že več kot 15 mesecev, čeprav vsi strokovnjaki poudarjajo, da je treba v primerih z otroki, zadeve reševati hitro. Po naših informacijah je Mušičeva prijavo in prošnjo za prevzem zadeve Koroška deklica prejela aprila lani, s primerom pa se je seznanila že mesec prej, medtem ko je oče deklice obvestilo o tem, da bodo prevzelo zadevo, prejel oktobra 2010. Torej je prijava v predalu ležala dobrih šest mesecev.

"Odstavljena Tatjana Mušič je vodila oddelek na GPU, koordinirala izobraževanje mladih kriminalistov in bila avtoriteta na področju odkrivanje spolne kriminalitete na škodo mladoletnih. Zdaj je odstavljena s položaja zaradi strokovnih napak v zadevi Markač. Direktor Goršek se bo moral lotiti čiščenja zadev za 15 let, predvsem pa aktualne 'koroške deklice', saj gre za iste ljudi in iste napake, kar direktor tudi sam dobro ve," se je na informacijo, da so vodjo oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Generalni policijski upravi Tatjano Mušič premestili na drugo delovno mesto na istem oddelku, odzval Matic Munc iz svetovalnice Akcija!

Ne spreglejte