Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 6. 2014,
11.19

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sojenje zloraba položaja

Četrtek, 5. 6. 2014, 11.19

4 leta, 7 mesecev

Nekdanji veleposlanik v Španiji Reberc zbolel, zato ga ni bilo na sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča bi moral zaradi domnevne zlorabe položaja danes že drugič sesti nekdanji veleposlanik v Madridu Peter Reberc, a ga na sodišče ni bilo.

Kot je pojasnila sodnica Lea Habjanič, je včeraj popoldne prejela njegovo prošnjo za preložitev, ker je zbolel. Ker se ne Reberc ne njegov zagovornik Milan Krstić nista udeležila niti predobravnavnega naroka 17. aprila in ker je Reberc podal ugovor na obtožnico, je sodnica takrat štela, da krivde ne priznava.

Danes pa je pojasnila, da jo je tistega dne popoldne zagovornik obvestil, da sta bila zadržana na kranjskem sodišču in da jima sodnica ni dovolila, da bi odšla iz dvorane in obvestila ljubljansko sodišče o izostanku. Zaradi tega bo za Reberca na naslednjem naroku 3. julija opravila predobravnavni narok.

Država od Reberca terja dobrih 17 tisoč evrov Kaj obtožnica Rebercu očita tokrat, nismo izvedeli, je pa državni pravobranilec v tem kazenskem postopku priglasil dva premoženjsko pravna zahtevka. Po prvem, ki ga je država vložila januarja 2101, od Reberca zahteva dobrih 4400 evrov zaradi neupravičenega plačila letalskih vozovnic in odtujitve trdih diskov računalnika. Drugi zahtevek so vložili januarja letos, in sicer v višini dobrih 13 tisoč evrov, ko naj bi šlo za neke sporne hotelske nočitve.

Reberc pa od države 76 tisoč evrov Naj spomnimo, da je sicer Reberc v več sodnih postopkih. Februarja letos se je končala pravda, s katero Reberc od države zahteva 76 tisoč evrov odškodnine.

Povod za tožbo je bil izredni nadzor upokojenega diplomata Petra Toša februarja 2009, ko je Reberc še bil na položaju veleposlanika v Madridu. Po tistem, ko so v javnost prišle govorice, da z denarjem davkoplačevalcev ravna čezmerno razsipno, je takratni zunanji minister Samuel Žbogar v Madrid poslal nadzornika.

Reberc se v tožbi pritožuje, da je Peter Toš presegel svoja pooblastila, ko ni pregledal le prostorov veleposlaništva, temveč tudi njegovo rezidenco, torej prostor, kjer je Reberc živel s svojo družino.

Toševo početje naj bi tako pomenilo kršitev nedotakljivosti stanovanja, kršitev pravic do njegovega osebnega dostojanstva in varnosti ter pravic do zasebnosti in osebnostnih pravic. S Toševim pregledom madridske rezidence se je končala tudi Reberčeva diplomatska kariera, v kateri je kot veleposlanik deloval od leta 2007 pa vse do odpoklica leta 2010.

Odpoved je bila utemeljena O izredni odpovedi delovnega razmerja, ki ga je doletela 4. oktobra 2010, se je medtem izreklo tudi ljubljansko delovno in socialno sodišče, ki je presodilo, da je bila odpoved zakonita in utemeljena.

Pogojna kazen za orožje Na okrajnem sodišču v Ilirski Bistrici je bil lani pravnomočno obsojen na dva meseca zaporne pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta zaradi nezakonitega nošenja orožja.

Ne spreglejte