Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2013,
16.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Istrabenz Boško Šrot Igor Bavčar Nastja Sušinski

Petek, 12. 7. 2013, 16.02

7 let, 12 mesecev

Naslednji teden sodba za Šrota in preostale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je končal dokazni postopek v zadevi, povezani s preprodajo delnic Istrabenza, prihodnji teden sledi sodba.

V torek bomo tako slišali končne besede okrožnega državnega tožilca Jožeta Kozine, obrambe in tudi vseh štirih obdolženih, in sicer nekdanjih predsednikov uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja, ter nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastje Sušinskega in nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega. Sodba bo predvidoma izrečena prihodnji petek.

Uvodoma se je sicer razčiščevalo, ali so obramba in obdolženi razumeli spremembo obtožnice, ki jo je okrožni državni tožilec Jože Kozina modificiral 10. julija. "Modificirana obtožnica moji stranki Bošku Šrotu zdaj ne očita več, da bi moral kritičnega dne delnice prodati po borzni ceni, temveč po tržni vrednosti. Tožilec sicer trdi, da sta tržna in borzna cena enaki, sam pa prosim, da pojasni, kaj tržna vrednost pomeni in kaj je narekovalo to spremembo. Če prav razumem, tržna vrednost ni izraz pravne, temveč ekonomske narave," je povedal Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar.

Kozina: Gre za sopomenke Kozina je odgovoril, da tožilstvo zdaj zagovarja stališče, da je razlika 25 milijonov evrov, za kolikor naj bi bila oškodovana Pivovarna Laško, razlika med realizirano kupnino ter tržno kupnino, ki bi jo moral doseči glede na takratno borzno ceno. "V tem primeru gre za sopomenke," je dodal.

Senat je danes tudi spremenil stališče glede dveh pravnih in enega ekonomskega strokovnega menja, ki jih je pridobila obramba Kristjana Sušinskega, in je najprej zavrnil njihovo branje, danes pa smo slišali, kaj o domnevno sporni preprodaji paketa delnic menijo pravniki in ekonomisti. Zelo splošno rečeno – vsa mnenja so bila v prid obdolženim.

Kazniva dejanja naj bi se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, del dobička pa naj bi namenili tudi proviziji Sportine. Pivovarna pa je bila po mnenju tožilstva z omenjenim poslom oškodovana za 25,4 milijona evrov, kolikor od obtoženih s premoženjsko pravnim zahtevkom zahteva tudi uprava Pivovarne Laško.

Ne spreglejte