SiolNET. Novice Črna kronika
0,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nad bovškim letališčem sta se ponesrečila padalca #foto

0,92

termometer

jadralni padalec | Fotografija je simbolična. | Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Nad bovškim letališčem sta se v ponedeljek ponesrečila tuja padalca. Po skoku iz letala sta med spuščanjem na letališče izvajala manever, pri tem pa sta se s kupolami obeh padal zapletla. Po krajšem strmoglavljenju jima je padali uspelo ločiti, vendar sta se zaradi prehitrega in sunkovitega pristanka poškodovala. Eden od padalcev, šlo je za državljana Argentine, je pri tem utrpel hujše poškodbe.

Bovški policisti so na kraju nesreče ugotovili, da so na letališču v Bovcu v ponedeljek potekali organizirani skoki s padalom iz letala (angl. skydiving). Osemindvajsetletni državljan ZDA in 34-letni državljan Argentine sta bila dopoldne v skupini desetih padalcev, ki so z letalom poleteli nad omenjeno letališče.

Po skoku iz letala v lastni režiji oziroma med spuščanjem s padalom nad letališče sta padalca na višini približno sto metrov od tal v zraku izvajala manever, pri čemer sta zaradi nepazljivosti priletela preblizu in se s kupolami obeh padal medsebojno zapletla. Po krajšem strmoglavljenju jima je s potegi vrvic uspelo padali ločiti.

Policija slika Novice Desetletni kolesar v bolnišnici umrl zaradi poškodb v nesreči

Huje poškodovanega Argentinca odpeljali v šempetrsko bolnišnico

Zaradi prehitrega in sunkovitega pristanka na travnati površini pa sta se padalca poškodovala. Na kraju nesreče so poleg policistov posredovali tudi bovški gasilci, ki so obema tujcema nudili prvo pomoč, nato pa ju je na kraju pregledal zdravnik iz Zdravstvenega doma Tolmin.

Kasneje so oba poškodovanca oskrbeli reševalci. Po prvih podatkih je 28-letni Američan utrpel lahke telesne poškodbe, zato je bil z reševalnim vozilom odpeljan na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico v avstrijski Beljak. Predvidoma huje poškodovanega argentinskega državljana so reševalci medtem prepeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Bovški policisti elementov kaznivega dejanja ali prekrška pri obravnavi varnostnega dogodka niso ugotovili oziroma so tujo krivdo izključili. O vseh ugotovitvah bodo s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, o zadevi pa je policija obvestila tudi preiskovalca letalskih nesreč in incidentov na ministrstvu za infrastrukturo.

Slovenski padalec napačno ocenil višino in zadel ob drevo

V soboto popoldne pa se je na območju Gorenje Trebuše na Tolminskem na 790 metrih nadmorske višine poškodoval 52-letni jadralni padalec iz Ljubljane. Padalec, ki je bil ustrezno opremljen za letenje s padalom, je z jadralnim padalom vzletel s travnika izpred ene od tamkajšnjih hiš in nato letel proti travniku približno 200 višinskih metrov nižje v bližini drugega stanovanjskega objekta.

1 / 3
2 / 3
3 / 3

Po približno petih minutah je med pristankom napačno ocenil višino in tik pred travnikom zadel vrh okoli 20 metrov visokega drevesa. Posledično je s sedežem jadralnega padala drsel skozi krošnjo drevesa, dokler se vrvice kupole jadralnega padala niso ovile okoli vej drevesa in tako zaustavile nadaljnjega padanja. Moški je obvisel približno 15 metrov nad tlemi. Med padanjem ob deblu drevesa se je 52-letnik z obema nogama večkrat zataknil med veje in si poškodoval nogi. Zlomil naj bi si oba gležnja.

Na kraju nesreče sta bila tudi policista gorske policijske enote Policijske uprave Nova Gorica in reševalci Gorske reševalne službe Tolmin, ki so hudo poškodovanega jadralnega padalca najprej spustili z drevesa in mu nato nudili prvo pomoč. Po oskrbi so poškodovanca prevzeli člani dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika skupaj s policistom letalcem in ponesrečenca s helikopterjem odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Policisti so tujo krivdo izključili in bodo o dogodku s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so še sporočili z novogoriške policijske uprave.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin