Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 11. 2018,
12.19

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Mangartsko sedlo planinarjenje Julijske Alpe gore

Ponedeljek, 19. 11. 2018, 12.19

5 let, 5 mesecev

Na izjemno strmem in nevarnem terenu umrl 48-letni planinec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Mangart | Med vzponom na Mangart v Julijskih Alpah je italijanskemu gorniku zdrsnilo in je padel v globino ter umrl zaradi poškodb. | Foto STA

Med vzponom na Mangart v Julijskih Alpah je italijanskemu gorniku zdrsnilo in je padel v globino ter umrl zaradi poškodb.

Foto: STA

Med vzponom na Mangart v občini Bovec se je v nedeljo okoli 10.30 smrtno ponesrečil 48-letni italijanski planinec, so danes sporočili s Policijske uprave Nova Gorica. Aktivirali so helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo gorske reševalne službe, vendar helikoptersko reševanje ni bilo mogoče zaradi slabih vremenskih razmer.

Na kraj nesreče so tako ob 14. uri prispeli člani bovške gorske reševalne službe, ki so izvedli klasičen način reševanja in ob 20.45 umrlega Italijana prenesli do Mangartskega sedla. Pokojnega so zatem prepeljali v mrliško vežico v Tolmin.

Nives Dejan Črna prst
Sportal Kot na letalu: planinska koča, kjer vam postreže nekdanja stevardesa #intervju

O nesreči so bili obveščeni v nedeljo dopoldne

Za tragično gorsko nesrečo na Bovškem so novogoriški policisti izvedeli v nedeljo dopoldne. Med vzponom na Mangart v Julijskih Alpah je italijanskemu gorniku zdrsnilo in je padel v globino ter umrl zaradi poškodb, so navedli na policijski upravi. Dodali so, da gre za izjemno strm in nevaren teren.

Gorska reševalna služba GRS
Novice Planinec pod vrhom Mangrta omahnil v smrt

Pod snežiščem je s telesom najprej zadel v skale

Bovški policisti so med drugim ugotovili, da se je Italijan, ki je bil med vzponom ustrezno opremljen, ob 8.30 v družbi treh prijateljev začel vzpenjati na goro z Mangartskega sedla po Slovenski poti. Ko so prišli približno 300 metrov pod vrh Mangarta, so začeli prečiti snežišče, ki v tem delu ni zavarovano z jeklenico in klini.

Ko je 48-letnik, ki je prvi začel prečenje, prišel do polovice snežišča, mu je zdrsnilo in je padel na hrbet ter drsel približno 20 metrov po snežišču. Pod snežiščem je s telesom najprej zadel v skale, zatem pa se je kotalil še okoli 130 metrov po strmem skalnatem pobočju, kjer je nad previsom hudo poškodovan obležal v manjši globeli.

Sneg na Veliki planini
Novice Sneg že pobelil Veliko planino #foto

Do poškodovanega planinca se je spustil eden od njegovih prijateljev, a ta že po nekaj minutah ni več kazal znakov življenja. Njegovi prijatelji so o tragični nesreči najprej obvestili italijanske varnostne organe, nato pa so slovensko policijo o tragediji obvestili prek centra za policijsko sodelovanje.

Triglavsko pogorje Triglav
Novice Nesreča na Triglavu. Planinka padla med fotografiranjem.
Ne spreglejte