Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2011,
16.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

prebežnik Afganistan azilni dom

Ponedeljek, 29. 8. 2011, 16.14

8 let

Minuli konec tedna prijeli šest ilegalnih prebežnikov iz Afganistana in Pakistana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Policija je minuli konec tedna prijela štiri državljane Pakistana in dva državljana Afganistana, ki so v Slovenijo prišli ilegalno.

Ker so zaprosili za azil, so jih prepeljali v Azilni dom Ljubljana, so sporočili s PU Koper. Do konca junija so odkrili 417 ilegalnih prehodov, kar je za 13,6 odstotka več kot v istem obdobju lani, so sporočili z GPU. Državljane Pakistana so prijeli v petek na območju Materije, državljana Afganistana pa dan pozneje na območju Ilirske Bistrice, so še sporočili iz Policijske uprave (PU) Koper. Število ilegalnih prehodov se je zvišalo Od leta 2000 dalje so na Generalni policijski upravi (GPU) sicer opazili trend upadanja nelegalnih migracij. Konec leta 2010 ter v letošnjem letu pa se je število ilegalnih prehodov meje zvišalo. Največ tujcev, ki so na nezakonit način prestopili mejo v prvem polletju letošnjega leta, je bilo ravno državljanov Afganistana, na drugem mestu so državljani Srbije, so sporočili z GPU.

Porast nelegalnih prebežnikov so opazili predvsem na območju PU Koper, šlo pa naj bi za zakasnjen učinek povečanega pritiska nedovoljenih migracij na grško-turški meji, torej za ljudi, ki že drugič prestopajo zunanjo schengensko mejo na nezakonit način.

Le ena tretjina migrantov ostane v Sloveniji Razlogi za nedovoljene prehode so predvsem ekonomske narave. Z območij, kjer vladajo oboroženi konflikti, pa se tujci v Slovenijo zatečejo zaradi ogroženosti. Slaba tretjina migrantov kot cilj navaja Slovenijo, ostali pa so namenjeni v druge evropske države, še dodajajo na GPU.

Ob prijetju lahko nelegalni prebežnik zaprosi za mednarodno zaščito ali azil, v nasprotnem primeru pa se začne postopek izročitve sosednjim varnostnim organom.

Kdo lahko zaprosi za azil?

Za azil lahko zaprosi oseba, ki meni, da je v matični državi preganjana zaradi svojega političnega prepričanja, verske, rasne, narodnostne ali etnične pripadnosti oziroma meni, da bi bilo ob vrnitvi njeno življenje ogroženo. O prošnji odloči sektor za mednarodno zaščito ministrstva za notranje zadeve.

Pravica do prehrane, obleke in obutve Prosilca sprejmejo in nastanijo v azilnem domu. Ob tem ima pravico do prehrane, obleke in obutve. Po opravljenem osebnem razgovoru ga lahko po tednu bivanja v azilnem domu nastanijo na zasebnem naslovu.

Pravica do finančne pomoči, izobraževanja, ... Prosilci imajo pravico do prebivanja v Sloveniji od dneva vložitve prošnje za azil do pravnomočne odločitve o prošnji. Ta pravica omogoča, da se lahko gibljejo po celotnem ozemlju Slovenije. Poleg tega imajo med drugim tudi pravico do finančne pomoči, brezplačne pravne pomoči, zdravstvenega varstva, izobraževanja in dela.

Da bi izboljšali varnostne razmere, policija poziva vse občane, ki bi v bližini državne meje opazili ilegalne prebežnike, da o tem tem takoj obvestijo policijo.

Ne spreglejte