Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2019,
12.56

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

6

Natisni članek

kriminalna združba tihotapljenje migranti policija

Ponedeljek, 21. 10. 2019, 12.56

4 leta, 6 mesecev

Prek Slovenije v Italijo poskušali pretihotapiti najmanj 150 migrantov #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

6

Na koprski policijski postajo so danes predstavili rezultate večmesečne mednarodne kriminalistične preiskave, v okviru katere so preiskovalci pod drobnogled vzeli kriminalno združbo, ki je tihotapila ljudi z območja jugovzhodnega Balkana v Slovenijo in nato naprej v Italijo. Policisti so zaradi tihotapljenja migrantov skupaj aretirali deset osumljencev iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. Državno mejo je tako poskušalo nezakonito prestopiti oziroma je nezakonito prestopilo najmanj 150 prebežnikov.

Pri mednarodni kriminalistični preiskavi, ki jo je koordiniral Europol, so sodelovali predstavniki slovenske, hrvaške, italijanske in bosensko-hercegovske policije. Vodja sektorja kriminalistične policije na koprski policijski upravi Dean Jurič je pojasnil, da so pod drobnogled vzeli organizirano kriminalno združbo, ki se je s tihotapljenjem prebežnikov iz balkanskih držav čez Slovenijo in naprej do drugih držav EU, predvsem do Italije, ukvarjala od aprila do oktobra.

slovenska policija
Novice Pridržali Turka, ki sta čez mejo tihotapila prebežnike

Organizator je bil 28-letni Slovenec iz Pirana

Omenjeno kriminalno združbo je v Sloveniji predstavljalo pet državljanov Srbije, štirje državljani Slovenije in en državljan Hrvaške, ki so imeli natančno določene in razdeljene vloge. Preiskovalci so ugotovili, da je bil organizator 28-letni državljan Slovenije s stalnim prebivališčem v Piranu, pomagali pa so mu še vodniki prebežnikov in prevozniki, ki so tujce prevažali od slovensko-hrvaške meje v smeri Italije.

Policisti razbili mrežo tihotapcev ljudi. Video: Planet.


Kot je dejal Jurič, so kriminalisti v Portorožu prejšnjo sredo izvedli dve hišni preiskavi. Ob tem so prijeli tri osumljence, ki so bili do takrat še na prostosti, zasegli pa so tudi manjšo količino prepovedane droge in pištolo. Tudi s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov so kriminalisti zbrali dovolj dokazov za vložitev kazenskih ovadb za najmanj 24 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja državne meje ter po eno kaznivo dejanje trgovine s prepovedanimi drogami in nedovoljeno posedovanje orožja.

Fotogalerija
1 / 5

Nezakoniti prehodi meje so se po njegovih besedah zgodili na območju Jelšan, doline Dragonje in Babnega Polja. Prevozniki so prebežnike skrivali v delih vozil, pomagači pa so jim javljali relacije policijskih patrulj. Da so ustavili vozila tihotapcev, so policisti posegli tudi po sredstvih za prisilno ustavljanje oziroma tako imenovanih stingerjih.

V Italijo poskušali spraviti najmanj 150 prebežnikov

Preiskovalci ocenjujejo, da je slovensko-hrvaško mejo s pomočjo omenjene kriminalne združbe nezakonito prestopilo oziroma poskusilo nezakonito prestopiti najmanj 150 tujcev, od tega največ iz Sirije, Iraka, Irana, Eritreje in Afganistana. "Tihotapcem so plačali od 1.500 do tri tisoč evrov na osebo, kar pomeni, da bi kriminalna združba lahko pridobila protipravno premoženjsko korist v višini 450 tisoč evrov," je razložil Jurič.

Prek Slovenije v Italijo poskušali spraviti najmanj 150 prebežnikov. Video: Planet.


Za deset osumljenih je preiskovalni sodnik po njegovih besedah odredil šest sodnih in en hišni pripor. "Dva osumljena sta bila ovadena po redni poti, medtem ko enega od osumljencev, državljana Srbije, še iščemo," je povedal Jurič in dodal, da je za prepovedano prehajanje državne meje poleg denarne zagrožena še kazen do osmih let zapora.

Prebežniki v Vučjaku
Novice Evroposlanci opozarjajo na nevzdržne razmere v migrantskem centru v BiH

Tihotapci postajajo čedalje bolj brezkompromisni

Slovenska policija se sicer v zadnjem obdobju srečuje s povečano problematiko nezakonitih migracij. Kot je pojasnil Uroš Lavrič z Generalne policijske uprave (GPU), v povezavi s tem zaznavajo tudi povečano število kriminalnih združb, ki delujejo na tem področju. "V zvezi s tem beležimo predvsem državljane tretjih držav, slovenski državljani pa so pri prijetjih v manjšini."

V zadnjem obdobju so policisti po njegovih besedah priče tudi čedalje bolj brezkompromisnim ravnanjem tihotapcev, ki prebežnike tako še dodatno izpostavljajo nevarnosti. Število kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje se je namreč pri nas v primerjavi z lanskim letom povečalo za okoli 70 odstotkov, za skoraj 600 odstotkov pa se je povečalo število tistih kaznivih dejanj, ki so izvršena v obliki kriminalnih združb ali v obliki, ki za tujce predstavlja nevarnost.

Policija | Foto: Policijska uprava Koper Foto: Policijska uprava Koper

"Za okoli 60 odstotkov se je povečalo število kaznivih dejanj, ko je bilo tihotapljenje povezano s pridobitvijo premoženjske koristi," je pojasnil Lavrič. Letos so na policiji zabeležili že 264 primerov tihotapljenja ljudi. Prijetih je bilo 379 tihotapcev, pripor je bil odrejen za 312 osumljenih. Policije prej omenjenih štirih držav so pri danes predstavljenem primeru združile moči tudi na podlagi divjega zasledovanja Slovenca, ki je v najetem avtomobilu prevažal tri Iračane in so ga italijanski mejni policisti prijeli v središču Trsta.

Balkanska migracijska pot še vedno "vroč krompir"

Predstavnik mejne policije Bosne in Hercegovine Svevlad Hoffmann je danes izpostavil pomen meddržavnega sodelovanja na področju nezakonitega prevažanja migrantov čez mejo. Kot je navedel, je bila kriminalna skupina dobro uigrana, iz BiH čez mejo pa so po njihovih ocenah prepeljali okoli 350 migrantov. Izrazil je upanje, da bo EU prepoznala njihov napor in kadrovsko, materialno in tehnično bosanski policiji pomagala, da bo primerljivo opremljena kot mejne policije držav na zahodu.

Gabor Stankovič iz Europolovega Evropskega centra za boj proti nedovoljenim migracijam je poudaril, da je za EU zahodna balkanska migracijska pot še vedno najbolj "vroč krompir". "Migracije niso težava ene države, ampak celotne EU, ki se je morajo lotiti skupaj," je poudaril in dodal, da je BiH pod velikim migrantskim pritiskom. Vsaj polovica tihotapskih primerov, prijavljenih Europolu, je iz regije Zahodnega Balkana, najbolj obremenjene države pa so BiH, Hrvaška in Slovenija, je še navedel.

Ne spreglejte