Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2014,
17.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

grafiti sodišče Kranj

Petek, 11. 7. 2014, 17.04

8 let

Kranjsko okrožno sodišče porisali z grafiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na stavbo kranjskega okrožnega sodišča je v noči na petek nekdo napisal "servis hunte" in "fosili".

Sodišče je prijavilo poškodovanje fasade, policisti pa še ugotavljajo, ali je šlo za vandalizem ali kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Na sodišču sicer opažajo tudi vse več neposrednih groženj sodnikom.

Kot so za STA pojasnili na Policijski upravi Kranj, policisti še zbirajo obvestila o dogodku. Za zdaj še ni jasno, s čim je bila fasada porisana, od tega pa je odvisno, kako se dogodek kvalificira. Če je fasada porisana z barvo, ki jo je mogoče odstraniti, gre za vandalizem, ki je opredeljen kot prekršek. V nasprotnem primeru gre za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Pogoste so tudi grožnje To ni prvič, da bi neznanci porisali stavbo kranjskega sodišča, ki je bil že nekajkrat tarča napadov vandalov. Še veliko bolj pogoste pa so grožnje, ki jih sodniki prejemajo v pismih ali prek elektronske pošte, je za STA povedala predsednica okrožnega sodišča v Kranju Janja Roblek.

Kot je pojasnila, se v zadnjem času pogostost takih groženj zlasti po elektronski pošti izjemno stopnjuje in trenutno je na kranjskem sodišču več sodnikov tarča takšnih groženj. Tovrstne zadeve pa vedno prijavijo ministrstvu za pravosodje in policiji. Cilj je prestrašiti sodnike "Cilj takšnih groženj je jasen, in sicer čim bolj prestrašiti sodnike, da si ne bodo upali odločati, zlasti v zadevah, ki so najbolj odmevne, pa tudi v tistih, ki jih morda nismo šteli za tako pomembne, pa postajajo v tem segmentu pomembne. Verjetno k temu pripomoreta tudi kriza in dogajanje v zadnjem času," je izpostavila Roblekova.

Prepričana je, da je treba dvigniti kulturo izražanja nesoglasij na takšno raven, da tovrstnih ekscesov ne bo več. "Mislim, da se moramo obnašati odraslo in morebitna nezadovoljstva ter nesoglasja reševati na način, ki je za to predpisan," je dejala.

"S takšnim načinom dela bomo pripomogli k boljšemu delu ne le institucij sistema, ampak tudi k večjemu zadovoljstvu javnosti," je pojasnila. Hkrati je opozorila, da sodišča pač ne morejo soditi, kot bi si ljudje želeli, ampak so dolžna delati v skladu z ustavo, zakoni in mednarodnimi zavezujočimi akti.

Ne spreglejte