Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2013,
6.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Igor Bavčar Boško Šrot Pivovarna Laško Istrabenz

Torek, 19. 2. 2013, 6.52

7 let, 12 mesecev

Kljub odsotnosti predobravnavni narok za Šrota, Bavčarja in Sušinskega (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na ljubljanskem okrožnem sodišču kljub njihovi odsotnosti poteka predobravnavni narok za Igorja Bavčarja, Boška Šrota in nekdanjega svetovalca za finance v Istrabenzu Kristjana Sušinskega.

Njihovi zagovorniki so predlagali izločitev predsednice senata.

Predobravnavni narok je potekal za obtožene, ki odsotnosti niso opravičili Predobravnavni narok je potekal za obtožene, ki se za svojo odsotnost niso opravičili, za ostale obtožene pa bo potekal 12. marca. Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic, so obtoženi še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, lastnik Sportine Bahtijar Bajrović in kranjski odvetnik Branko Lipovec. Glavna obravnava se bo začela 19. marca.

Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar je na predobravnavnem naroku poudaril, da pri prodaji delnic Istrabenza ni bilo storjeno nobeno kaznivo dejanje, prav tako pa s tem ni bila oškodovana Pivovarna Laško.

Zagovornik: Tožilec ni navedel, kaj naj bi dokazoval s predlaganimi dokaznimi predlogi Bavčarjev zagovornik Marko Bošnjak pa je dejal, da tožilec Jože Kozina v obtožnici ni navedel, kaj naj bi dokazoval s predlaganimi dokaznimi predlogi, utemeljitev predlogov pa je po njegovem mnenju nujna. Kozina je zagovorniku odgovoril, da je tožilstvo v 149 strani dolgi obtožnici k vsakemu očitanemu kaznivemu dejanje posebej navedlo predlagano dokazno gradivo in njegovo vrednost.

Bošnjak je nato predlagal postavitev finančnega izvedenca, ki bi pojasnil, ali bi lahko obtoženi v letu 2007 predvideli gibanje cene delnic Istrabenza. Prav tako naj izvedenec presodi, ali je bila domnevno sporna prodaja delnic sploh protipravna. "Imamo absurdno situacijo, ko tožilstvo pravi, da je v Pivovarni Laško nastala enormna škoda, ta pa pravi nasprotno, da ima zaradi tega celo dobiček," je poudaril Bošnjak.

Obramba je kot dokazno gradivo vložila tudi magistrsko nalogo Kristjana Sušinskega Predlagal je tudi zaslišanje nekdanjega nadzornika Istrabenza Bojana Korsike in predsednika nadzornega sveta Maksime Holdinga Bojana Finka, ki naj bi pojasnila podrobnosti podpisovanja domnevno spornih pogodb. Obramba je kot dokazno gradivo v spis vložila tudi magistrsko nalogo Kristjana Sušinskega, v katerem je obtoženi z uporabo različnih metod vrednotenja ocenil notranjo oz. realno vrednost delnice Gorenja. Iz nje naj bi bilo razvidno, da predvidena rast delnice Istrabenza, kot jo predvideva tožilstvo, ni podprta z ustrezno metodologijo.

Kozina je predlagal tudi zaslišanje predsednika uprave Pivovarne Laško Dušana Zorka, saj se predstavniki pivovarne kljub povabilu niso udeležili naroka. Tožilec je zato izrazil začudenje, da predstavniki pivovarne kljub očitnim znakom trdijo, da z omenjenimi posli z delnicami Istrabenza niso bili oškodovani. Po mnenju tožilca sta se z omenjenimi posli sicer okoristila predvsem Kristjan Sušinski in Bavčar, Šrot pa je ves čas "selektivno skrival listine".

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic, so obtoženi še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, nekdanji svetovalec za finance v Istrabenzu Kristjan Sušinski, lastnik Sportine Bahtijar Bajrović, kranjski odvetnik Branko Lipovec, Sportina Bled, Durox in Cogito. Bajrović se je za odsotnost opravičil.

Odvetnik Luka Podjed je pojasnil, da je Nastja Sušinski vabilo na predobravnavni narok prejel po tem, ko je že rezerviral potovanje v Veliko Britanijo, kjer se nahaja danes, sodišču pa je poslal potrdilo o rezervaciji letalske karte. Ker pa obtoženi ni predložil potrdila o plačilu potovanja, je sodnica Vladislava Lunder odločila, da je njegov izostanek neopravičen. Podjed je temu ugovarjal, saj Sušinski ob rezervaciji še ni plačal potovanja, zato tudi ni mogel predložiti potrdila o plačilu. Podjed je še dejal, da se želi Nastja Sušinski udeležiti predobravnavnega naroka, zato ta ne bi smel potekati v njegovi odsotnost.

Lipovec in Bajrović se bosta pogajala o morebitnem priznanju krivde Lipovec in Bajrović pa se bosta ta teden s tožilcem Jožetom Kozino pogajala o morebitnem priznanju krivde, zato je tožilec predlagal, da se zanju predobravnavni narok prestavi. Bavčar se s tožilcem ne namerava pogajati o priznanju krivde, vendar pa bi morebitni dogovori lahko pomembno vplivali na potek procesa, zato je njegov zagovornik Marko Bošnjak predlagal, da se vsi predobravnavni naroki opravijo skupaj.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Sodišče je sicer konec prejšnjega tedna ob objavi sklica današnjega naroka med obtoženimi navedlo tudi nekdanjo "slamnato" lastnico Šrotovega podjetja Kolonel Danijelo Raković, kasneje pa njeno ime izbrisalo iz seznama. Kot je pojasnil tožilec Jože Kozina, je bila obtožnica zoper Rakovićevo umaknjena pred pol leta, objava njenega imena med obtoženimi pa očitno napaka sodišča.

Ne spreglejte