Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 10. 2014,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sojenje

Ponedeljek, 27. 10. 2014, 13.50

8 let

Ker je sodnico in preostale zaklenil v dvorano, mu grozi leto dni zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
29-letni Urban Prelac je novembra lani med sojenjem za tatvino izkoristil dejstvo, da so mu odklenili lisice, pobegnil skozi vrata in prisotne zaklenil v sodno dvorano.

Pred okrajno sodnico Ano Testen tako zdaj poteka kazenski postopek, v katerem Urbanu Prelcu očitajo, da je sodnemu osebju protipravno odvzel prostost, za kar mu grozi do leto dni zapora.

27. novembra lani je po hodnikih okrajnega sodišča završalo, ko je z obravnave pobegnil obdolženec, ki sta ga na sojenje iz zapora na Dobu vklenjenega v lisice pripeljala pravosodna policista. Sodnica je kljub opozorilu paznikov, da zanj še ni narejena varnostna ocena tveganja o morebitni begosumnosti, zahtevala, da se ga med sojenjem odklene.

Prisotne zaklenil v dvorano in pobegnil Prelac je izkoristil tudi dejstvo, da je sodnica Mojca Lendvaj Brecelj za mnenje o videoposnetku, ki so si ga takrat ogledovali, povprašala oba policista. Vstal je, odhitel skozi vrata in v dvorano s ključem, ki je bil na zunanji strani vrat, zaklenil sodnico, tožilko, oba paznika, zapisnikarico in, kot je navedeno v zapisniku o glavni obravnavi, še eno pričo.

Za Prelcem so nato policisti razpisali tiralico, odkrili pa so ga skoraj tri mesece pozneje, 26. februarja letos. Danes je Prelac prav tako prišel v spremstvu policistov, sodnica Testenova pa ni kazala zanimanja, da bi ga rešila okov na rokah.

Paznika: Sodnica je vztrajala, da mu lisice odklenemo Sodišče je danes kot priči vabilo pravosodna policista Francija Anderliča in Bojana Lavriča, ki sta dogajanje na sodišču opisala skoraj identično.

"Tega dne smo obdolženca pripeljali na obravnavo, ki je bila v dvorani številka dve. Bil je vklenjen v lisice, ki so bile pripete na pas. Sodnica je zahtevala, da ga odklenemo, jaz pa sem ji povedal, da to ni dobro, ker je obdolženi še v fazi diagnostike in zanj še ni bila narejena ocena tveganja begosumnosti," je navajal Anderlič. A v zavodu imajo navodilo, da morajo sodnike ubogati.

Obdolženi je nato podal zagovor, potem pa je bil na vrsti ogled videoposnetka. "Sodnica je predlagala, ker je bil menda problem z izvedencem, če si lahko še midva ogledava posnetek, ker niso bili prepričani, ali je na posnetku prav Prelac," je dodala priča. Najprej je k pultu pristopil Anderlič, nato je sodnica k pultu povabila še Lavriča.

Trajalo je največ deset sekund "Ko je Bojan prišel do pulta, je obdolženi zbežal iz dvorane. Bojan je bil takoj pri vratih, jaz pa za njim in ker jih ni mogel odpreti, sva najprej mislila, da on od zunaj drži za kljuko. Skupaj sva nato odtrgala podboj vrat in stekla za obdolženim," je razlagala priča. Trajalo je največ deset sekund.

Na vprašanje obdolženega Prelca, ki se brani sam, ali se je Anderlič počutil, kot da mu je bila odvzeta prostost, je povedal, da o tem sploh ni razmišljal, ker "sem se pognal za obdolžencem".

Sodnici se je zdelo neobičajno, da bi sodnik v postopku kar tako spraševal za mnenje prisotne v dvorani, ne da bi imeli statusa priče. "Nisem bil zaslišan kot priča in ni mi bil dan noben pouk. Tudi meni se je to zgodilo prvič, da me je sodišče povprašalo za mnenje," sta dejala tako Anderlič kot Lavrič.

Lavrič je dodal, da stvar verjetno ne bi šla v zapisnik, "šlo je samo za mnenje, v smislu, ker je imela oseba na posnetku kapuco, ali bi lahko prepoznala njegovo hojo".

Ali je bil v dvorani policist ali ne? Oba sta povedala, da so bili v dvorani sodnica, tožilka, onadva in zapisnikarica, medtem ko v zapisniku s sodne obravnave in tudi obtožnici piše, da je bila v dvorani še ena priča. Tožilka je sicer predlagala zaslišanje sodnice, tožilke Petre Lavrič, zapisnikarice in pričo, policista, a se je danes strinjala s sodnico, da se zasliši samo zapisnikarico in policista. Predvsem zato, da se ugotovi, ali je policist že bil odpuščen kot priča ali pa je bil še vedno v dvorani.

"Če boste zaslišali ta dva, potem naj se zasliši tudi sodnico in tožilko," je predlagal Prelac.

Da bi skrajšala postopek, je sodnica zapisnikarico poklicala kar po telefonu, ta pa se ni spomnila, ali je bil policist še v dvorani. Poklicala je tudi na PU Ljubljana, ker je želela policista zaslišati jutri, a so ji tam pojasnili, da je policist na dopustu.

Obravnava se bo nadaljevala 3. novembra, ko bodo zaslišali policista, medtem ko je sodnica Testenova sklenila, da sodnice in tožilke za zdaj ne bo vabila.

Ne spreglejte