Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2011,
19.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

župan

Torek, 4. 10. 2011, 19.06

8 let

Kangler vnovič zavrnil očitke iz policijske preiskave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mariborski župan Franc Kangler je na seji parlamentarne nadzorne komisije znova zavrnil obtožbe v zvezi s policijsko preiskavo v začetku maja.

Člani komisije se sicer ukvarjajo z domnevnimi zlorabami prikritih preiskovalnih ukrepov za diskreditacijo posameznikov.

Gvido Kres meni, da gre za diskreditacijo vidnih posameznikov V imenu predlagateljev nujne seje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je Gvido Kres (SLS) dejal, da lahko na podlagi analize primerov, ki so bili v zadnjih letih medijsko izpostavljeni, ugotovimo, da so se posamezni preiskovalni ukrepi, ki so se izvajali pod navedbo pregona organiziranega gospodarskega kriminala, uporabljali tudi za diskreditacijo vidnih posameznikov, katerih dejanja z gospodarsko kriminaliteto nimajo nobene zveze. Ob tem predlagatelji navajajo primere poslancev Zmaga Jelinčiča (SNS) in Andreja Magajne (nepovezani poslanci) ter županov Franca Kanglerja (Maribor) in Antona Štihca (Murska Sobota).

Černač: Veliko je bilo hrupa, učinka pa nobenega Zvonko Černač (SDS) je med drugim izpostavil, da je pri aretacijah omenjenih posameznikov sodelovalo veliko število ljudi, veliko je bilo medijskega hrupa, "učinka pa nobenega". Državljani, ki plačujejo policijo, po njegovih besedah pričakujejo, da bo "lovila prave lumpe", česar so policisti sicer sposobni.

Kangler je ovadil nekatere kriminaliste Mariborski župan Franc Kangler je spomnil, da je ovadil nekatere kriminaliste, ki so po njegovih besedah priredili dokumente, s katerimi so nato prepričali preiskovalnega sodnika, da je izdal odredbo za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Druga kazenska ovadba zoper kriminaliste pa se nanaša na nezakonito tajno snemanje in prisluškovanje, je pojasnil Kangler.

Kangler trdi, da ni prejemal daril Opozoril je na številne uradne zaznamke kriminalistov, ki po njegovih besedah ne držijo. Policija je tako med drugim trdila, da naj bi s strani Ivana Hajnška prejemal različna darila v obliki računalniške opreme, župan pa naj bi poskrbel za ureditev brezžičnega interneta in spletne strani Lovskega društva Duplek. Kot je dejal Kangler, ta lovska družina še danes nima interneta in ne spletnih strani.

Kangler vpleten v številne nečedne posle? Zanikal je tudi, da bi bil podkupljen na način, da naj bi od neznane osebe prejel darilo v višini najmanj 98.000 evrov, za kolikor naj bi ceneje dobil apartma na Pohorju, v zameno pa poskrbel za ponovno dodelitev koncesije Športnemu centru Pohorje za upravljanje z žičnicami. Obenem je zavrnil sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje pri pridobivanju posla za Nigrad v Dravskih elektrarnah Maribor in domnevno oškodovanje Mestne občine Maribor v višini pol milijona evrov, do česar naj bi prišlo s tiho prodajo zemljišča mariborski Pravoslavni cerkvi.

Kangler: Kresalova je storila kaznivo dejanje O ovadbah zoper kriminaliste je obvestil tudi tedanjo ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal in jo prosil, naj uvede notranjo preiskavo in disciplinski postopek, vendar pa Kresalova teh postopkov ni uvedla. "S tem je storila kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti," je poudaril Kangler.

Škrlec: Seja komisije je podobna delu sodišča Državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Boštjan Škrlec je opozoril, da je današnja seja komisije zelo podobna delu sodišča. Po njegovi oceni ni dobro, da se o odprtih postopkih razpravlja na "političnem forumu". Tako je tudi utemeljenost dokazov in korektnosti njihovega pridobivanja stvar sodišča.

Goršek: Vatel policije ni levo ali desno, pač pa zakonito ali nezakonito Direktor policije Janko Goršek je opozoril, da so bile na račun preiskovalcev izrečene hude obtožbe in izrazil upanje, da bo sodna veja oblasti opravila svoje delo. Ostro pa je zavrnil navedbe o politizaciji dela policije, saj postopkov ne usmerja notranje ministrstvo, prav tako sam ne daje usmeritev kriminalistom. O konkretnem postopku ni govoril, izpostavil pa je, da "vatel slovenske policije ni levo ali desno, pač pa zakonito ali nezakonito".

Ne spreglejte