Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 7. 2011,
16.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gospodarski kriminal občina vrtec

Petek, 22. 7. 2011, 16.37

8 let

Je med ovadenimi tudi novomeški župan?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novomeški župan Alojzij Muhič je seznanjen z ovadbo novomeške policije, ki so jo tožilcem v zvezi z domnevnim gospodarskim kriminalom posredovali pretekli teden.

Novomeški policisti so prejšnji teden na vrhovno državno tožilstvo podali ovadbo zoper pet posameznikov in pravno osebo, med njimi zastopnika interesov občine, odgovorno osebo občine in odgovorno osebo izvajalca. Sumijo jih kaznivih dejanj pri izvedbi javnega naročila, katerega naročnik je bila občina. Alojzij Muhič, ki je trenutno na dopustu, je z ovadbo seznanjen, so nam povedali na novomeški občini. Kriminalisti zahtevali dokumentacijo v zvezi z vrtcem Judita Pirc iz službe za odnose z javnostmi je potrdila, da so občino Novo mesto pred kratkim obiskali kriminalisti. "Seznanili so nas z zahtevo po izročitvi dokumentacije v zvezi z obnovo Vrtca Ciciban," je odgovorila na vprašanje, kaj natančno so preiskovali. Ovadba, o kateri smo že pisali, osumljencem očita 13 kaznivih dejanj, ki se torej nanašajo na nepravilnosti pri izvedbi javnega naročila za izvedbo gradbenih del in dobavo različne opreme, katerega naročnik je bila občina. Gre za kazniva dejanja zlorabe položaja, štirih dejanj izneverjanja in zlorabe zaupanja, šestih kaznivih dejanj ponareditve poslovnih listin in dveh kaznivih dejanj ponareditve uradne listine. Občina naj bi bila "olajšana" za 168 tisoč evrov. Za pojasnila smo se obrnili tudi na skupino državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki primer preiskuje. Ostali smo brez odgovora na vprašanje, ali so morda že preučili kazensko ovadbo oziroma ali so našli dovolj dokazov, ki potrjujejo ovadbo in je zato zadeva "zrela" za pisanje obtožnice.

Z vrtcem se tožilci že ukvarjajo Spletni portal novomeške revije Park je pred dnevi poročal o domnevni ovadbi zoper župana Muhiča in o tem, da se z afero Vrtec Ciciban že od jeseni 2010 ukvarja skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Ali gre tudi v tej zadnji ovadbi prav za domnevne nepravilnosti pri obnovi Vrtca Ciciban in ali je za zgoraj omenjeno odgovoren zdajšnji župan, ni povsem jasno, saj dokumentacija v zvezi z obnovo vrtca sega v leto 2006, ko je bil župan občine Boštjan Kovačič, direktorica pa Mojca Špec Potočar.

A, kot ugotavljajo na spletnem portalu revije Park, "so bile nepravilnosti pri sami izvedbi rekonstrukcije narejene v času mandata župana Muhiča in direktorja Saša Murtiča". Nadzorni odbor mestne občine je po pisanju Parka spomladi letos ugotovil, da se je investicija na račun dodatnih del – gradbeno-obrtniških, inštalaterskih del in del za vgradno opremo ter zunanjo ureditev – v vrtec povečala za skoraj trideset odstotkov oziroma za slabih 460 tisoč evrov. Prvotna investicija je bila 1,7 milijona evrov, končna pa okoli 2,2 milijona evrov.

Ne spreglejte