Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 10. 2014,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Tone Krkovič Ivan Črnkovič

Torek, 21. 10. 2014, 13.00

8 let

Janša še vedno čaka na uradno odločitev vrhovnih sodnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na okrajnem sodišču, pristojnem v zadevi Patria, tudi po 23 dneh od sprejete odločitve glede zahteve za varstvo zakonitosti z vrhovnega sodišča še niso prejeli pisne odločbe.

Naj spomnimo, da je senat vrhovnih sodnikov, ki mu je predsedoval predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, 1. oktobra opravil sejo, na kateri so obravnavali pritožbe v zadevi Patria oziroma zahteve za varstvo zakonitosti, ki so jih vložili obsojeni v zadevi Patria.

Neuradno senat zahteve zavrnil Neuradno naj bi senat zahteve za varstvo zakonitosti prvaka SDS Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča zavrnil. V sporočilu za javnost 1. oktobra so na vrhovnem sodišču zapisali, da bo pisna odločba strankam predvidoma posredovana v roku enega meseca.

Uradno tako odločitev senata še vedno ni znana, po 23 dneh od sprejema odločitve pa so nam na okrajnem sodišču pojasnili, da pisnega odpravka sodbe vrhovnega sodišča še niso prejeli. Vrhovno sodišče mora namreč pisni odpravek najprej posredovati prvostopenjskemu, v tem primeru ljubljanskemu okrajnemu sodišču, ki je trojici sodila in obsodila na prvi stopnji.

Z okrajnega sodišča pa odločitev nato roma strankam v postopku, torej na dve leti obsojenemu Janši in 22 mesecev obsojenemu Krkoviču, ki kazen že prestajata, na enako kazen obsojenemu Črnkoviču, ki je zaprosil za odlog kazni, ter tožilstvu.

Ustavna pritožba, evropsko sodišče za človekove pravice … Ker odločitev uradno še ni znana, niso znani razlogi za zavrnitev zahteve za varstvo zakonitosti, pa tudi, kakšni bodo nadaljnji ukrepi zagovornikov v zadevi Patria.

Če bo obveljala neuradna informacija, da je sodišče zahteve za varstvo zakonitosti zavrnilo, potem najverjetneje sledi ustavna pritožba. Če obsojenci s pritožbo ne bi uspeli niti na ustavnem sodišču, se lahko zaradi domnevnega kršenja človekovih pravic obrnejo še na evropsko sodišče za človekove pravice.

Ne spreglejte