Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 9. 2015,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Udba

Sreda, 30. 9. 2015, 15.19

8 let

Janša o izjavah zoper Perčiča: To niso vrednostne sodbe, to je dejstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po več kot letu dni premora se je sojenje v zasebni tožbi Francija Perčiča zoper prvaka SDS Janeza Janšo zaradi žaljive obdolžitve pred novo sodnico začelo znova.

Nekdanjega svetovalca predsednika države Danila Türka za gospodarska vprašanja Francija Perčiča so namreč zmotile besede, ki jih je prvak SDS Janez Janša izrekel 14. septembra 2010, objavil pa jih je Kanal A. Tistega dne je namreč potekal pravdni postopek zoper stranko SDS, in sicer zaradi podobnih besed, kot so tiste, ki so razlog za tokratno zasebno tožbo.

Stranka SDS je namreč Perčiča v prispevkih Maske padajo in Perčičmeter, objavljenih na svojih spletnih straneh, označila za "najbolj zvestega vojščaka iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe". V kamero za Kanal A je Janša povedal, da "obstajajo verodostojni dokazi, da je bil udbovec".

Še preden je besedo na sodišču dobil obdolženi Janša, je njegov zagovornik Franci Matoz podal ugovora pravne narave. Prepričan je namreč, da je tožba nepopolna in da lahko senat glede na sodno prakso brez izvedbe dokazov postopek konča z oprostilno sodbo. Skliceval se je tudi na odločbo ustavnega sodišča, da gre v tem primeru za dopustno kritiko, pri kateri ima svoboda izražanja prednost pred pravico do zasebnosti.

"Izjava je bila namenjena funkcionarju in javni osebnosti v povezavi s kritiko takratnega predsednika države," je povedal Matoz. Sodišče je po posvetu sklenilo, da bo o ugovorih odločilo s končno odločbo.

Mikrofilm po novem pristen dokaz Janša je danes vztrajal pri že podanem zagovoru iz julija 2014, v katerem je očitke zavrnil. Dodal je, da je bil vmes seznanjen z novim dejstvom, "ki je podkrepilo moje navedbe, da obstajajo verodostojni dokazi, da je bil Franci Perčič udbovec". "To je zdaj preverjeno dejstvo, saj je mikrofilm kot avtentičen dokaz po novem v Arhivu RS," je povedal Janša.

Na dozdajšnjih sojenjih je namreč zasebni tožilec ugovarjal temu, da je knjiga Dušana Lajovica iz leta 2003, kjer je objavil seznam sodelavcev Udbe, verodostojen dokaz.

Tudi Perčič je vztrajal pri dozdajšnjih navedbah, pri tem pa Janši očital manipulacijo. "Bil je predsednik vlade, obrambni minister, predsedoval je EU, zato bi pričakoval precizno izražanje. Tituliranje z udbovcem je psovka, saj je vrhovno sodišče Udbo leta 2002 opredelilo za zločinsko organizacijo. Ko je bila ta organizacija ukinjena, sem imel 13 let in hodil v šesti razred osnovne šole," je povedal Perčič. Dodal je, da je, če bi imel kakršenkoli stik s katero od obveščevalnih služb, "toliko pameten, da v tožbo ne bi šel".

Perčič: V tožbo sem bil prisiljen Poudaril je, da izhaja iz gospodarstva in da nikdar ni bil politična osebnost, da "sem ohranil čast in službo v kabinetu predsednika vlade, pa sem bil prisiljen vložiti tožbo".

"On hoče predstaviti, da je politikom dovoljeno blatiti kogarkoli na kakršenkoli način. Kot nekdanji predsednik vlade, obrambni minister, prvak SDS ima velik vpliv, njegove besede nekaj veljajo, domneva se, da so resnične. Ne gre za branjevko na trgu, ki lahko nekaznovana blati," je povedal zasebni tožnik, ki s tožbo terja javno objavo preklica trditve o udbovcu, opravičilo in objavo pravnomočne sodbe v medijih na Janševe stroške.

Sojenje se bo z izvajanjem dokaznih predlogov nadaljevalo novembra.

Ne spreglejte