Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2013,
6.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sojenje Igor Bavčar Boško Šrot

Torek, 23. 4. 2013, 6.40

8 let

Janković: Šrota in Bavčarja sem ovadil na podlagi anonimnih dokumentov (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred sodnico Vladislavo Lunder, ki presoja v primeru domnevno sporne prodaje paketa delnic Istrabenza, je danes stopil ljubljanski župan Zoran Janković.

Ta je tudi podal ovadbo, zaradi česar so se na zatožni klopi znašli Igor Bavčar, Boško Šrot, Nastja in Kristjan Sušinski ter odvetnik Branko Lipovec in lastnik Sportine Bahtijar Bajrović, ki sta kaznivo dejanje ponarejanja listin že priznala in dobila pogojni obsodbi. Bavčar zaradi bolezni začasno izločen iz postopka Današnjega naroka se zaradi zdravstvenih razlogov ni udeležil Igor Bavčar, postopek zoper njega pa je sodnica kljub drugačnemu predlogu obrambe zaradi ekonomičnosti postopka začasno izločila. Kot je na odru za priče pojasnil Zoran Janković, je za sporno prodajo delnic Istrabenza izvedel leta 2008, ko je na mestno občino na svoje ime dobil anonimno pismo z dokumenti. Ker je bilo z dokumentov mogoče razbrati, da se bili spremenjeni datumi na teh pogodbah, je poklical Bahtijarja Bajrovića iz Sportine, ki mu je to potrdil. "Takrat sem se odločil za kazensko ovadbo, sestavili pa so mi jo v odvetniški pisarni Rojs," je pojasnil. Zatrdil je, da ovadbe ni podal zato, ker je izgubil tožbo na koprskem sodišču proti Pivovarni Laško in Istrabenzu, temveč zato, ker je to dejanje "metalo slabo luč na ceh direktorjev".

Janković: Poglejte v sodni register, kakšen motiv sta imela Šrot in Bavčar Na vprašanje Boška Šrota, ali je še vedno lastnik Mercatorja, je odgovoril, da ima skupaj s štirimi družbeniki v lasti 62 tisoč delnic Mercatorja. Šrot je s svojimi vprašanji želel dokazati, da ima Janković osebni motiv za ovadbo. Kot je pozneje za medije pojasnil Janković, "je zanimiva neka druga transakcija, ko je družba, katere direktor je bil gospod Šrot, omogočila privatni družbi gospoda Bavčarja razliko v ceni, kar kažejo dokumenti, za okoli 25 milijonov evrov. Pojdite pogledat v sodni register, kjer se vidi, da je na isti dan transakcije šel tudi kontrapromet iz Istrabenza z delnicami Mercatorja do družbe v lasti Boška Šrota. Tu je motiv, zakaj sta to delala."

Janković: Šrot me je poklical Šrota je med drugim zanimalo, ali sta se z Jankovićem kdaj sestala na pobudo nekdanjega predsednika države Milana Kučana. Janković je to sicer potrdil, ni pa vedel, na čigavo pobudo. "Ne vem, čigava pobuda je bila, dejstvo pa je, da je Šrot poklical mene," je pojasnil po zaslišanju. Kazniva dejanja naj bi se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, prav za toliko pa je bila po mnenju tožilstva s tem poslom oškodovana Pivovarna Laško.

Ne spreglejte