Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 9. 2014,
11.29

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zvonko Černač sodba

Ponedeljek, 22. 9. 2014, 11.29

3 leta, 7 mesecev

Iztok Podbregar od Zvonka Černača zahteva 50 tisočakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaradi besed, ki jih je Zvone Černač izrekel na račun nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja, zadnji zaradi duševnih bolečin zahteva 50 tisoč evrov odškodnine. Sodba bo izšla pisno.

Na koprskem sodišču se je končal postopek, v katerem je nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar sodišče poskušal prepričati, da mu je Zvone Černač iz SDS povzročil veliko psihičnih težav zaradi njegovih besed, ki sta jih objavili reviji Reporter in Demokracija, navajajo Primorske novice.

Sodišče je poslušalo argumente obeh strani, odločitev pa bo v približno mesecu dni sporočilo pisno. Podbregarja so prizadele besede, ki jih je Černač, nekdanji predsednik komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, izrekel za omenjeni reviji v letih 2009 in 2010. Zmotile naj bi ga navedbe, da je Sova v času

Podbregarja v enem delu delovala kot politična policija, in navedbe o črnem fondu Sove.

Podbregar: Ni bila kritika dela, temveč osebni napad name Kot navaja časnik, Podbregar Černačevih besedah ni razumel kot kritiko svojega dela, temveč kot njegov osebni napad nanj. "Sem generalpolkovnik SV, prejemnik najvišjega francoskega civilnega odlikovanja legije časti in najvišjega slovenskega odlikovanja red za zasluge," je našteval Podbregar. Dodal je, da je zanj nesprejemljivo, da politik širi takšne neresnice, "sam pa se ne morem braniti, ker sem zavezan molčečnosti".

Zaradi zapisanih besed ga je leto in pol mučila nespečnost, zdraviti se je moral zaradi psihosomatskih težav, visok pritisk pa mu je kot posledica ostal še danes, je povedal Podbregar.

Černač: Ko je vložil odškodninsko tožbo, je umazal moje ime Černač se je branil z besedami, da so bile besede o Podbregarju del daljšega intervjuja in da je o njem govoril zato, ker so se v parlamentarni komisiji pogovarjali, da nepravilnosti iz obdobja Sove, ko jo je vodil Podbrega, še niso bile v celoti odpravljene. Dokazi za njegove besede naj bile javno objavljene v poročilih o nepravilnostih v Sovi.

Černač je Podbregarju očital še, da je tudi on njega prizadel oziroma umazal njegovo ime, ko je vložil odškodninsko tožbo. Pa tudi, da če bi trpel takšne bolečine, ne bi postal aktiven član LDS in ne bi kandidiral za postojnskega župana. Podbregar je na te očitke odvrnil, da mu je zdravnik svetoval, naj se ne zapira vase.

Sodišče je poslušalo argumente obeh strani, odločitev pa bo v približno mesecu dni sporočilo pisno.

Ne spreglejte