Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 12. 2014,
13.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

neprištevnost psihiatrija

Ponedeljek, 8. 12. 2014, 13.52

7 let, 12 mesecev

Če je moril v neprištevnem stanju, gre namesto v zapor na zdravljenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kazenski zakonik predvideva, da neprišteven storilec ne more odgovarjati za svoje dejanje, zato predpisuje ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, a za največ pet let.

Pretekli konec tedna so v hiši v Zgornji Kungoti našli mrtvega 64-letnega moškega, ki je umrl nasilne smrti. Policisti so kaznivega dejanja osumili sina umorjenega, Roberta Supančiča, za katerega se je izkazalo, da je leta 2003 umoril že svojo mater.

Sodišče mu je namesto zapora izreklo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, ki pa po zakonodaji ne sme trajati dlje kot pet let. Je pet let zdravljenja na forenzičnem oddelku mariborskega kliničnega centra ustrezen ukrep, da storilec ni več nevaren sebi ali okolici?

Katja Filipčič: Ne gre za avtomatizem, zadnjo besedo imajo psihiatri "Kazenski zakonik sicer res predpisuje petletno zdravljenje, a to ne pomeni, da gre za avtomatizem in da se storilca po tem času izpusti na prostost," pravi predavateljica na pravni fakulteti Katja Filipčič.

Strokovne službe, torej psihiatri in psihologi, so tiste, ki morajo imeti zadnjo besedo, dodaja Filipčičeva. "Oni morajo presoditi, ali bo ta oseba na prostosti ogrožala svojo varnost in varnost drugih ljudi ali ne, ali torej mogoče obstajajo tudi razlogi za prisilno hospitalizacijo," pravi predavateljica. Po njenem mnenju je dolžina tega ukrepa, kot ga predpisuje zakon, ustrezna. "Gre za strašno težko vprašanje," pa meni penolog Dragan Petrovec. Kot pojasnjuje, je bil ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja po stari zakonodaji omejen na deset let.

"Šlo bi za precej arogantno držo, če bi se pravnik spuščal v delo psihiatrov in jim nalagal preprečitev nadaljnjih tovrstnih dejanj, čeprav se po splošnem občutku zdi skrajšanje tega obdobja na pet let morda preveč radikalno," dodaja Petrovec, ki meni, da je bil zakon vseeno spisan s soglasjem tako prava kot psihiatrične stroke.

Penolog Petrovec: Povratniki so zelo redki Kot penolog meni, da so ponovitve tovrstnih kaznivih dejanj zelo redke, celo več, večja nevarnost grozi od ljudi, ki še niso storili tega kaznivega dejanja zoper življenje.

Sodišča sicer k razjasnitvi tega, ali je storilec kaznivo dejanje storil v stanju neprištevnosti, vedno privabijo sodnega izvedenca psihiatra. Ta mora ugotoviti, da med kaznivim dejanjem ni bil sposoben obvladati in razumeti svojega početja.

Nujno je ugotoviti neprištevnost med kaznivim dejanjem Tako ni samo po sebi umevno, da je nekdo, ki trpi za shizofrenijo, že neprišteven. Izvedenec mora namreč ugotoviti, v kakšnem bolezenskem stanju je bil v trenutku kaznivega dejanja in v kolikšni meri so bolezenski simptomi vplivali na njegovo ravnanje. Neprištevno stanje lahko povzročajo tudi odvisnosti od alkohola ali prepovedanih drog.

Ko izvedenec poda takšno mnenje, tožilec dobi podlago, da sodišču predlaga, naj storilcu izreče ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Strokovni tim mora sodišču vsakih šest mesecev poročati o poteku zdravljenja, po vsakem pretečenem letu pa izvedenec ponovno presodi, ali je to še potrebno. Če je to potrebno tudi po petih letih zdravljenja, sprožijo nov postopek na sodišču.

Ne spreglejte