Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 5. 2015,
16.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matevž Zajc sojenje Jožica Boljte Brus bomba

Četrtek, 14. 5. 2015, 16.47

8 let

Biološka sled zagotovo pripada bombašu, ki je pred tožilkino hišo odvrgel bombo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Biološka sled, najdena na odrezanih koncih lepilnega traku, s katerim je bila prelepljena bomba, meji na popolnost," je na nadaljevanju sojenja Matevžu Zajcu za bombni napad povedala priča.

Z zaslišanjem prič in sodnega izvedenca za razstrelivo in orožje se je na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje 27-letnemu Matevžu Zajcu, ki mu tožilka Karmen Erjavec očita tri kazniva dejanja, in sicer poskus uboja, povzročitev splošne nevarnosti in prepovedano posest orožja. Znano je namreč, da je 16. septembra lani na dvorišču hiše upokojene tožilke Jožice Boljte Brus odjeknila možna eksplozija. Počila je vojaška bomba M52, ki ni ranila nikogar. Je pa nastala materialna škoda, saj so delci eksplodirane bombe poškodovali avtomobil in pročelje hiše, ograjo in garažna vrata tožilke, škoda je nastala tudi sosedom.

Sled je brez dvoma Zajčeva "Večinska komponenta sledi na lepilnem traku se ujema z DNK-profilom obdolženega," je bila jasna Mojca Jovan iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Našli so tudi mešano sled, torej nekaj, kar pripada drugi osebi, a je, kot pojasnila, sled tako razpadla, da ne ponuja dovolj informacij.

"Sled je verjetno posledica prijema, saj izvora sledi nismo določali. To naredimo le v primerih, ko gre za kri, semensko tekočino ali slino," je na vprašanja zagovornice Irene Ferme pojasnila Jovanova in dodala, da je razmerje verjetnosti ujemanja kar desetkrat več kot milijonkrat.

Sodni izvedenec za orožje in razstreliva Franc Sabljič je pojasnil, da gre za vojaško bombo, ki je bila izdelana leta 1973, eksplozija pa kljub starosti bombe nima nič manjšega učinka. Po njegovem mnenju gre za eno od najobstojnejših razstreliv.

Energija eksplodirane bombe enaka 30 rafalom "Ker so bile pri eksploziji v bližini ovire, kot so drevesa, hiša, avto, ograja, eksplodirani delci niso dosegli najdaljše razdalje, ki je do 200 metrov. Najdaljša razdalja je bila manj kot 20 metrov od kraterja," je razlagal izvedenec.

Na vprašanje zagovornice, zakaj nekateri strokovnjaki navajajo, da je smrtno nevarno do razdalje 20 metrov, sam pa je v svojem mnenju zapisal 40 metrov, je pojasnil, da se vojaški in civilni standardi razlikujejo.

"Vojaški so nekoliko milejši, saj gre za domnevo, da se uporabljajo v vojni, da so vojaki v primernih zaščitnih opremah, da vmes ni večjih ovir. Vojaška sredstva so v civilni sferi smrtno nevarna že s precej manjšo energijo," je pojasnil Sabljič. Energija eksplodirane bombe M52 ima podoben učinek kot rafal 30 izstrelkov, je bil slikovit.

Junija rekonstrukcija dogodka na kraju Na vprašanje tožilke, ali bi delec lahko prebil vrata hiše in smrtno ranil oškodovanko, ta je bila po njenih besedah tam, je predlagal, da počakajo na rekonstrukcijo. Ta bo predvidoma v začetku junija, ko bo lahko izvedenec po ogledu kraja dogodka podal konkretnejše odgovore.

Ne spreglejte