Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 5. 2011,
8.48

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
sojenje

Natisni članek

Torek, 17. 5. 2011, 8.48

8 let, 3 mesece

Balkanski bojevnik: Vsi vpleteni obtožbe zavračajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vseh 17 obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik je zanikalo vpletenost v preprodajo mamil in hudodelsko združevanje.

Na prejšnjem naroku pretekli četrtek so se že zagovarjali Dragan Tošić, Dragan Beljkaš, Jakob Remškar in Mirzet Lucević, prav vsi pa so zanikali vpletenost v trgovino z mamili. Nihče od njih na vprašanja ni želel odgovarjati. Tokrat je pred ljubljanskega okrožnega sodnika Gorazda Fabjančiča stopilo preostalih 14 obtoženih in podalo zagovore na obtožnico, ki jo je tožilka Blanka Žgajnar prebrala prav tako v četrtek. Skupino je obtožila proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter hudodelskega združevanja. Po navedbah iz 109 strani dolge obtožnice so bili obtoženi slovenski državljani le del mednarodne kriminalne združbe, ki naj bi delovala pod okriljem tako imenovanega kokainskega kralja Darka Šarića.

Tošićeve otroke je vozil v šolo Prvi se je zagovarjal Peter Khermayer. Pravi, da ni kriv in da se mu zdijo očitki nerealni. Prepričan je, da je v postopku pristal po nesreči, ker je "delal" kot voznik Tošičevih otrok v šolo. Omenil je še, da sta z Mirzetom Lucevićem dobra prijatelja. V preiskavi je sicer povedal, da je pogosto hodil v Srbijo, ker ima tam stare starše, pa tudi sicer rad potuje.

Mamila je hranil za lastno uporabo Boštjan Klopčič, ki se v preiskavi ni zagovarjal, pravi, da očitkov iz obtožnice ne razume najbolje. "Res nekatere soobtožene poznam, to pa še ne pomeni, da sem očitana tudi dejanja storil." Povedal je, da se že vrsto let ukvarja z motorji, o nakupu, popravilih in preostalem pa je svetoval tudi nekaterim iz zatožne klopi. V devetdesetih je bil Klopčič intenzivni uživalec heroina, nato pa se je na Poljskem očistil in po prihodu nazaj spet zabredel. Kar so mu zasegli med hišno preiskavo – 164 gramov kokaina in 23 gramov heroina, je imel za domačo uporabo. Predlagal je, da sodišče opravi analizo njegove droge, s katero bo dokazal, da ni tako "čista" kot tista, o kateri govori obtožnica.

Odraščala je s Šarićem Tudi dekleta, Sanja Udrih, Suzana Remškar in Zdenka Kondič, so v zagovoru zanikala očitke iz obtožnice. Udrihova sicer pravi, da Tošića pozna še iz srednješolskih dni, Kondičeva pa je povedala, da je prijateljica Darka Šarića že od nekdaj. Oba, tako Šarić kot Kondičeva, sta bila namreč rojena v črnogorskem Pljevlju in sta tam skupaj odraščala.

Sošolci z magisterija ... Na koncu sta spregovorila še Valter Abramovič in Tadej Poljak. Abramovič je v obširnem zagovoru pojasnil, da očitanih kaznivih dejanj ni storil, Poljak, ki vztraja pri zagovoru iz preiskave, pa obtožnice na vsebinski ravni ne razume. V preiskavi je med drugim Poljak zanikal, da bi imel kakršnokoli zvezo s hudodelsko združbo. Razen dolgoletnega prijatelja Abramovića in sošolca z magisterija Martinčiča soobtoženih ne pozna.

Tošića pozna "iz centra" Anes Selman se je skliceval na svoj zagovor v preiskavi, v katerem je pojasnil, da večine oseb v postopku ne pozna, s preprodajo mamil pa ni imel nobenega opravka. Tošiča sicer pozna prek svojega bratranca, vendar trdi, da v kritičnem obdobju z njim sploh ni komuniciral. Tudi Đžemajli Manđuk je vztrajal pri povedanem v preiskavi. Tošiča na videz pozna "iz centra," vendar zavrača vse očitke iz obtožnice. Z mamili nikoli ni imel opravka, Tošič pa mu v zvezi s tem ni dajal nobenih navodil. Manđuk pravi, da je "sam svoj šef".

Zdravstveno stanje se mu je bistveno poslabšalo Obramba Dejana Zupanca, ki bo svoje povedal v nadaljevanju, je v spis vložila najnovejšo zdravstveno dokumentacijo. Zupancu se je namreč od začetka sojenja zdravstveno stanje na oboleli nogi bistveno poslabšalo. Fant sicer uporablja invalidski voziček, na sojenje pa prihaja z berglo. Kot pravi njegova zagovornica Irena Ferme, bo morda v nadaljevanju predlagala, da mu sodijo v nenavzočnosti oziroma da ga izločijo iz postopka. Zupanc je sicer v preiskavi zanikal kakršnokoli članstvo v hudodelski združbi in preprodajo kakršnekoli droge.

V Milano je potoval, da bi si kupil torbico Tudi Marko Bublič, Miralem Lucević in Robert Šabič so molčali in bodo v svoj zagovor še spregovorili. Sodnik pa je vseeno prebral njihove zagovore iz preiskave − Miralem Lucević je na primer preiskovalnemu sodniku pojasnil, da v Milano ni potoval zaradi kokaina, temveč "da bi si kupil kakšno lepo torbico".

Tožilka Blanka Žgajnar je s potekom postopka zadovoljna. "Končani so zagovori, začeli bomo dokazni postopek. Mislim, da lepše ne bi moglo iti," je dejala po koncu današnjega sojenja. Kolikšno kazen bo zahtevala za obtožene, še ne razkriva. Kot je dejala, je to stvar sklepnega govora, misli pa, da "s tem ne bodo imeli nobenih težav".

Slovenski del naj bi vodil Tošić Slovenski del, ki naj bi bil vpleten že v prevoz kokaina iz Južne Amerike in njegovo distribucijo po severni Italiji, naj bi vodil Tošić. Ta je v zagovoru priznal, da Šarića pozna, a kot je dejal, le kot uspešnega poslovneža. Domnevni vodja slovenskega dela narkokartela tako pričakuje, da mu uspelo dokazati svojo nedolžnost.

Ne spreglejte