Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2011,
7.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sojenje

Torek, 24. 5. 2011, 7.09

8 let

Balkanskega bojevnika sta ustavili pokvarjeni zgoščenki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Balkanski bojevnik bi se moral nadaljevati z branjem listinske dokumentacije italijanskih varnostnih organov, vendar je obramba še pred začetkom protestirala in nasprotovala izvajanju dokazov.

Že na zadnji obravnavi je zagovornik Luka Zajc opozarjal, da v spisu ne vidi nobenih sodnih odredb, ki bi dovoljevale prisluhe. Danes je predsedujoči sodnik Gorazd Fabjančič pojasnil, da je tožilstvo pet zgoščenk, na katerih naj bi bile kopije odredb za izvajanje prikritih ukrepov, v spis vložilo 9. maja, dan pred začetkom sojenja. Vendar dveh zgoščenk zaradi tehničnih težav ni bilo mogoče odpreti, na teh pa naj bi bile italijanske odredbe za izvajanje prisluhov.

Leto od odmevne policijske akcije Da bo jutri minilo eno leto, odkar je njegova stranka Dragan Tošič v priporu, italijanskih sodnih odredb pa še vedno ni, je Zajc govoril tudi danes. Kot njegovi preostali kolegi iz obrambe je prepričan, da bi se morali zagovorniki pred izvajanjem dokazov, ki se nanašajo na italijanski del, seznaniti z odredbami za izvajanje prikritih ukrepov.

Državna tožilka Blanka Žgajnar je sicer pojasnila, da je tožilstvo že v fazi preiskave zaprosilo za dokumentacijo italijanske pravosodne organe. Prvi del so dobili takoj, medtem ko je drugi del prispel šele 5. maja letos, ko so prejeli pet zgoščenk. Ker pa jim, kot že rečeno, dveh zgoščenk ni uspelo zagnati, je tožilstvo po neformalni poti prejelo kopije teh odredb v italijanskem jeziku, ki zato tudi niso bile vložene v spis.

Za Krstiča odredbe ne obstajajo "Zame te odredbe ne obstajajo," je bil oster Milan Krstič. "Očitno tožilstvo ne obvlada razmer, ker dobijo nekaj dni pred obravnavo nekaj, za kar sploh ne vedo, kaj je." Krstič je opozoril tudi, da bi morale biti odredbe na uradnih listih, ne zgoščenkah. Tožilka Žgajnarjeva je po sojenju sicer dejala, da v 21. stoletju ne vidi nobene težave v digitalnih podatkih.

Sojenje se nadaljuje 2. Junija Sodnik je tako po kratki prekinitvi odločil, da mora tožilstvo do srede posredovati kopije zloglasnih italijanskih odredb, v najkrajšem mogočem času pa tudi njihove overjene prevode. Sojenje se tako nadaljuje naslednji teden.

Spomnimo, poleg Dragana Tošića na zatožni klopi sedijo še brata Mirzet in Miralem Lucević, Boštjan Kopčič, Dragan Beljkaš, Anes Selman, Peter Khermayer, Sandra Udrih, Đemajli Manđuka, Robert Šabič, Jakob Remškar, Valter Abramovič, Tadej Poljak, Marko Bublič, Dejan Zupan, Suzana Remškar in Zdenka Kondić.

Ne spreglejte