Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 4. 2015,
12.31

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sodba priznanje nasilje v družini

Četrtek, 9. 4. 2015, 12.31

4 leta, 9 mesecev

72-letni kemik: Vse priznam. Če me izpustite iz pripora, nimam kam.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
72-letni kemik Gregor Vidmar, ki je lani decembra izvajal nasilje nad svojo ženo, policisti pa so nato na kraju odkrili pravo skladišče nevarnih kemijskih snovi, je priznal očitana kazniva dejanja.

"Če me izpustite iz pripora, nimam kam iti. Doma nimam več, lahko grem le v Ljubljanico," je pred začetkom predobravnavnega naroka dejal obdolženi kemik Gregor Vidmar.

Obtožnica mu je očitala tri kazniva dejanja, in sicer nasilje v družini, povzročitev splošne nevarnosti in nezakonito hrambo orožja, po priznanju krivde pa bo moral za zapahe za dve leti.

Kot je v predstavitvi obtožnice dejala tožilka, je Vidmar 6. decembra lani v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, ki je bila posledica kombinacije zdravil in alkohola, grdo in ponižujoče ravnal s svojo ženo ter ji grozil, da jo bo ubil. To je ponovil tudi naslednji dan, ko je pred njim pobegnila v drugo nadstropje hiše v Novem Polju in poklicala policijo.

Policisti med preverjanjem nasilja v družini naleteli na pravi laboratorij nevarnih snovi Ko so prišli policisti, je začel groziti, da bo zažgal hišo. Po spodnjih prostorih je polil vnetljivo tekočino in zanetil ogenj. S tem je storil kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, saj je bilo zaradi njegovega ravnanja ogroženo življenje tako njegove žene kot sosedov, ki so jih evakuirali, in policistov na kraju dogodka.

Med ogledom so policisti našli avtomatsko pištolo škorpijon, za nekaj deset litrov posod z vnetljivimi tekočinami ter več posod in steklenic s še neidentificiranimi snovmi. Naslednji dan je med ogledom kraja in testiranjem vzorcev najdenih snovi izbruhnila eksplozija. V eksploziji sta se lažje poškodovala dva forenzika z Generalne policijske uprave.

Zagroženih skupno 15 let zapora V zameno za priznanje krivde mu je tožilka ponudila sedem mesecev zapora za nasilje v družini (zagroženih do pet let zapora), za povzročitev splošne nevarnosti leto dni zapora (zagroženih do pet let zapora), za hrambo orožja pa šest mesecev zapora (zagroženih do pet let zapora) oziroma enotno kazen dve leti zapora.

"Vse priznam," je dejal Vidmar, ki prek svoje zagovornice zahteva nazaj zasežene snovi, saj po njegovem mnenju niso nevarne. Poudaril je, da je imel svojo ženo rad in jo ima še danes ter da je bilo njegovo dejanje posledica alkohola in zdravil.

Težave z nespečnostjo Kot je dejal, je pred petimi leti, ko mu je žena povedala, da jo bo zaradi srca moral odpeljati na urgenco, doživel šok. Zaradi tega ves teden ni mogel spati, zato je poiskal zdravniško pomoč. Usodnega dne naj bi zaužil kar 15 uspavalnih tablet v kombinaciji z alkoholom. "Ne spomnim se popolnoma ničesar, kar se je tistega dne dogajalo," je dejal in dodal, da zaradi tega ni odvisnik od tablet.

"Če svoje žene ne bi imel rad, pred pol leta ne bi nanjo prepisal svoje hiše," je razlagal. Tožilka je kot olajševalne okoliščine pri svojem predlogu upoštevala, da je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, da je njegova kazenska evidenca prazna, njegovo starost in priznanje.

"Kot oteževalne okoliščine pa je treba upoštevati, da je šlo za dalj časa trajajoče nasilje, da je bilo ogroženo življenje večjega števila ljudi, zaradi ponovitvene nevarnosti pa predlagam podaljšanje pripora," je dejala tožilka.

Ne spreglejte