Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 11. 2014,
10.35

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zdravnica policija

Torek, 4. 11. 2014, 10.35

3 leta, 6 mesecev

55-letnik v Ljubljani poskušal z nožem ubiti zdravnico (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Policija je bila včeraj okrog 11.15 obveščena o poskusu uboja v eni od zdravstvenih ustanov na območju Ljubljane.

Ugotovljeno je bilo, da je 55-letni moški med posvetom zdravnico napadel z nožem, ki ga je prinesel s seboj. Zdravnica se je poskušala pred napadom ubraniti, vendar jo je kljub temu z nožem poškodoval po roki.

Moškega, ki je bil v nadaljevanju hospitaliziran, sta obvladala zdravstvena tehnika. Preiskava še vedno poteka. Policisti bodo po vseh zbranih obvestilih in o ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo.

Na Zdravniški zbornici Slovenije zaradi napada zaskrbljeni Zaradi fizičnega napada na zdravnico so zaskrbljeni na Zdravniški zbornici Slovenije. Kot je povedal predsednik zbornice Andrej Možina, je napad "na nek način odraz zaostrenih družbenih razmer, tako na socialnem kot političnem področju in seveda vse večjih težav v slovenskem zdravstvu".

Na zbornici sicer dogodka ne želijo posploševati, saj se je ta, kot je poudaril Možina, zgodil v psihiatrični bolnici, kjer je tovrstno nasilje relativno konstantno. "Gre za področje medicine, kjer je ta vrsta tveganja konfliktov in fizičnega nasilja nad zdravniki najbolj prisotna," je opozoril predsednik zbornice in dodal, da na splošno nasilje v družbi narašča.

Raziskava: 22 odstotkov zdravnikov že doživelo fizične napade pacientov Na zbornici so pred leti med zdravniki opravili anketo, ki je pokazala, da je 22 odstotkov zdravnikov v svojem življenju že doživelo fizične napade, je povedal Možina in dodal, da dve tretjini slovenskih zdravnikov ocenjujeta, da je napadov vseh vrst nasilja vse več. "Ker je to nekaj let stara anketa, je stanje zdaj lahko le še slabše," meni Možina.

Rešitev ni v varnostnikih, ampak v preventivi Na zbornici ocenjujejo tudi, da bi bilo na tveganih področjih, kjer so psihiatrični bolniki, smiselno poostriti varnost. "Od kamer, do detektorjev kovin in varnostnikov," je naštel Možina, a izpostavil, da glede na splošno klimo rešitev niti ni v varnostnikih, ampak v preventivi.

"To pomeni ustvarjanje nekega optimalnega delovnega okolja, kjer bodo imeli zdravniki dovolj časa na razpolago z bolnikom in bo dostopnost do zdravstvenih storitev večja." Prav kratek čas, ki je namenjen bolniku za razgovor z zdravnikom, je po mnenju Možine eden večjih problemov sprožitve konfliktov.

Vse to po mnenju zbornice kaže, da je treba organizacijo zdravstva čim preje spremeniti. "Ves čas opozarjamo, da je nekaj treba storiti na strateški ravni, sicer se bodo tovrstne zgodbe nasilja nad zdravstvenimi delavci nadaljevale," je še povedal Možina.

Ne spreglejte