TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 2. 2023,
11.11

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

5

Natisni članek

raziskovanje zvezde odkritje vesolje

Četrtek, 23. 2. 2023, 11.11

1 leto, 2 meseca

Najnovejše odkritje v vesolju: "šest črnih labodov", ki jih ne bi smelo biti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

5

Vesoljski teleskop Jamesa Webba je odkril šest velikih galaksij, ki so nastale kmalu po velikem poku, je pokazala v sredo objavljena študija, ki je presenetila znanstvenike. Novoodkrite galaksije naj bi nastale s hitrostjo, ki ni v skladu z našim trenutnim razumevanjem vesolja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri najnovejšem odkritju je teleskop, ki je začel delovati julija lani, izmeril galaksije, ki naj bi nastale od 500 do 700 milijonov let po velikem poku pred 13,8 milijarde leti. To pomeni, da je bilo vesolje ob njihovem nastanku staro manj kot pet odstotkov svoje zdajšnje starosti.

Webbov instrument NIRCam, ki deluje v valovni dolžini, nevidni prostemu očesu, je opazoval šest galaksij na malo znanem območju neba, med drugim piše v študiji, objavljeni v znanstveni reviji Nature.

Dve od teh galaksij je pred tem odkril vesoljski teleskop Hubble, vendar sta bili na teh posnetkih tako bledi, da znanstveniki nanju niso bili pozorni.

Esrange
Novice Na Švedskem odprli prvo vesoljsko izstrelišče na celinskem delu EU

Več, kot so pričakovali 

V šestih novih galaksijah, katerih odkritje je treba potrditi še z drugimi meritvami, je veliko več zvezd, kot so znanstveniki pričakovali. Ena od galaksij naj bi imela celo okoli sto milijard zvezd. "To bi pomenilo, da je približno tako velika kot naša galaksija Rimska cesta, kar je noro," je za AFP povedal eden od avtorjev študije Ivo Labbe.

Da so tako velike galaksije nastale tako kmalu po velikem poku, je v nasprotju z zdajšnjim kozmološkim modelom, ki predstavlja znanstveno razumevanje delovanja vesolja. "V skladu s teorijo galaksije počasi rastejo in so v zgodnjih obdobjih zelo majhne," je dejal Labbe. Dodal je, da naj bi bile takšne galaksije po zdajšnjem modelu od desetkrat do stokrat manjše kot so te, ki jih je odkril teleskop Webb.

Novice Ob bok najnaprednejšim: v Črni gori bodo začeli svoj vesoljski program

Vse se je verjetno dogajalo hitreje, kot so mislili do zdaj 

Novoodkrite galaksije bi lahko nakazovale, da so se stvari v zgodnjem vesolju odvijale veliko hitreje, kot so menili do zdaj, kar je omogočilo, da so zvezde nastajale veliko učinkoviteje, je za AFP dejal astrofizik pri francoski komisiji za atomsko energijo David Elbaz, ki sicer ni sodeloval v študiji.

To bi lahko bilo povezano z nedavnimi znaki, da se vesolje širi hitreje, kot smo nekoč verjeli, je poudaril. Ta tema med kozmologi sproža burne razprave, zato je najnovejše odkritje še toliko bolj vznemirljivo, saj gre za še en znak, da model ne drži, je še dejal Elbaz.

Teorije še v zraku 

Labbe je v zvezi s tem omenil teorijo črnega laboda, po kateri lahko že en sam nepričakovan dogodek ovrže dozdajšnje razumevanje sveta, tako kot tedaj, ko so Evropejci videli prve črne labode v Avstraliji. Galaksije je označil za "šest črnih labodov". "Če se vsaj eden od njih izkaže za resničnega, to pomeni, da moramo spremeniti svoje teorije," je opozoril.

Vesolje
Novice Po 50 tisoč letih bo morda prvič viden s prostim očesom
Matjaž Han
Novice Minister Han: Vesolje je gospodarski sektor prihodnosti
Zeleni komet
Novice Edina priložnost: ujemite prizor, ki ga na nebu verjetno ne bo več
Ne spreglejte