Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
1. 2. 2023,
16.04

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

6

Natisni članek

vesolje kometi

Sreda, 1. 2. 2023, 16.04

1 leto, 3 mesece

Edina priložnost: ujemite prizor, ki ga na nebu verjetno ne bo več

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

6

Zeleni komet | Zeleni komet na fotografiji, ki jo je 24. decembra lani objavila ameriška vesoljska agencija Nasa.  | Foto Nasa / Dan Bartlett

Zeleni komet na fotografiji, ki jo je 24. decembra lani objavila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Foto: Nasa / Dan Bartlett

Zemlji se je približal t. i. zeleni komet, znan tudi kot komet C/2022 E3 ali komet ZTF. Kot svetla pika bo še nekaj dni viden tudi s prostim očesom, že preprost daljnogled pa bo opazovalcu podrobneje razkril zelenkast sij, ki obdaja jedro kometa, in nekoliko rumenkast rep. Edina priložnost za ogled zelenega kometa je zdaj, saj se sodeč po njegovi predvideni orbiti najverjetneje ne bo več vrnil v bližino Sonca ali pa se bo to zgodilo šele v daljni daljni prihodnosti. 

Svetleči oblaki, noktilucentni oblaki
Novice Kot da bi nebo stresla elektrika: nad Slovenijo izredno redek pojav #video

Zeleni komet so astronomi v ameriški zvezni državi Kalifornija odkrili šele marca lani, na podlagi izračunov njegovega trajektorija pa so ocenili, da je bil z Zemlje nazadnje viden v času, ko so po njej hodili še neandertalci.

Komet je bil z našega planeta s prostim očesom ponovno prvič viden sredi januarja, danes pa se mu bo približal na v kozmičnem merilu pičlih 42 milijonov kilometrov. Nato se bo ponovno začel oddaljevati in nazadnje izginil iz našega vidnega polja, ponovno pa ga bodo, pa še to je postavljeno pod vprašaj, videli šele Zemljani, ki bodo živeli čez milijone let.

Zeleni komet, kot so ga v noči na sredo videli na Tenerifih. | Foto: AP / Guliverimage Zeleni komet, kot so ga v noči na sredo videli na Tenerifih. Foto: AP / Guliverimage

"Zelenec" tako kot velika večina kometov izvira iz t. i. Oortovega oblaka, za katerega znanstveniki verjamejo, da je pas zaledenelih vesoljskih objektov, ki na velikanski razdalji obdaja naše Osončje.

Kako ga videti, če se ne znamo orientirati po zvezdah in ozvezdjih?

V nasprotju s kometoma Hale-Bopp in Neowise, ki sta bila v letih 1997 oziroma 2020 zelo dobro, kot dve packi na nebu, vidna tudi s prostim očesom, je zeleni komet oziroma komet ZTF brez opreme za približanje pogleda videti kot še ena v morju zvezd. Že pogled skozi daljnogled pa bo razkril, da gre res za komet z zelenkastim sijajem.

Prihod kometa Hale-Bopp velja za enega najbolj epskih vesoljskih prizorov, kar smo jih v sodobnih časih lahko opazovali z Zemlje. Ta fotografija je nastala leta 1997. | Foto: Shutterstock Prihod kometa Hale-Bopp velja za enega najbolj epskih vesoljskih prizorov, kar smo jih v sodobnih časih lahko opazovali z Zemlje. Ta fotografija je nastala leta 1997. Foto: Shutterstock

Kam pogledati, da ga vidimo? V astronomskem društvu Orion takole svetujejo orientacijo po zvezdah in ozvezdjih:

"Komet se bo med 30. in 31. januarjem 2023 gibal okoli 10° vstran od Severnice, 6. februarja bo letel okoli 2° vstran od Kapele, najsvetlejše zvezde v ozvezdju Voznika, 11. februarja zjutraj bo letel 1° vstran od Marsa, v dnevih med 14. in 16. februarjem pa mimo razsute zvezdne kopice Hijade v Biku."

Vsi, ki jim iskanje nebesnih teles na nočnem nebu povzroča preglavice, si lahko pomagajo s katero od aplikacij za pametne telefone, ki identifikacijo ter določanje lokacije posameznih ozvezdij, zvezd, planetov in tudi satelitov omogočajo z obračanjem telefona v različne smeri neba, pri čemer si naprava pomaga s sprejemnikom GPS.

Ena najbolj znanih in tudi najboljših tovrstnih aplikacij je Stellarium, na voljo pa je tako za pametne telefone z Androidom kot za pametne telefone iPhone. 

Preberite tudi:

Komet Neowise
Novice Poglejte v nebo, naslednja priložnost za Zemljane šele čez 6.800 let

 

Ne spreglejte