Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
23. 11. 2012,
17.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor

Petek, 23. 11. 2012, 17.14

8 let

Evropski Maribor je zgrajen

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nogometaši Maribora so izgubili možnosti za napredovanje v ligi Europa. Čeprav jih čaka še ena tekma, je zdaj že čas za oceno evropske sezone.

Mirno lahko zapišemo, da je (bila) zelo uspešna. Pred letom dni je Maribor moči meril z belgijskim in portugalskim prvoligašem ter angleškim drugoligašem. Izkupiček? Zgolj točka v šestih tekmah. Zdaj so bili na drugi strani Tottenham, ki si je v močni angleški premierligi v minuli sezoni celo zagotovil ligo prvakov, a brez te ostal zaradi evropskega naslova Chelseaja, rimski Lazio, ki spada v vrh italijanske lige in je v preteklosti osvajal tudi naslove v Evropi, in Panathinaikos, dvajsetkratni grški prvak z bogato zgodovino nastopanj v Evropi. Izkupiček? Štiri točke, pa je do konca še ena tekma. Z malce več sreče bi bili lahko Mariborčani v igri za napredovanje celo do zadnje minute zadnje tekme. Res je, da je grški nogomet v zatonu, podobno pa velja tudi za italijanskega. Res je tudi to, da Angleži drugorazredno evropsko klubsko tekmovanje jemljejo z rezervo. Toda dejstvo je, da gre za klube, ki imajo še vedno nekajkrat bogatejšo zgodovino od tiste, ki jo ima Maribor, in predvsem na voljo nekajkrat več denarja in boljše pogoje za razvoj. In v takšni konkurenci je Maribor kazal zobe. Pred nikomer se ni predal. Zato poklon Darku Milaniču in njegovim varovancem, Slovenijo so v Evropi zastopali zelo dostojno. Postali so znamka, s katero se v tujini rad pohvali marsikateri Slovenec. Maribor je imel celo lepo priložnost, da se uvrsti v ligo prvakov. Morda še bolje, da vijoličastim ni uspelo. Pa čeprav bi v blagajno kapnilo veliko denarja. Zdi se, da Maribor še ni zrel za tako kakovostno tekmovanje. Zagrebški Dinamo, ki je v kvalifikacijah izločil slovenskega prvaka, se tam sramoti. Pet tekem, pet porazov, brez gola in s trinajstimi v svoji mreži. Čeprav smo prepričani, da bi se Maribor odrezal bolje. Le dobrih 100 kilometrov stran od štajerske prestolnice imajo ligo prvakov, veliko več denarja, a nimajo tistega, česar se ne da kupiti z denarjem. Velikega zaledja v navijačih. Medtem ko v Zagrebu tribune samevajo ne glede na rezultate, za Mariborom stoji celotna regija. Iz Ljudskega vrta bi se moral za poln izkupiček pošteno potruditi kdorkoli, pa ne glede na to, ali gre za PSG, Porto ali kijevski Dinamo.

Zgodba o uspehu se je na Mladinski ulici 29 začela s prihodom Zlatka Zahoviča leta 2007. Nekaterim je pri srcu, drugi ga sovražijo, a vsak mora priznati, da je mojster svojega posla. Tak, kot je bil igralec, je tudi v vlogi športnega direktorja. Ko je prišel v Maribor, je bil ta močno oddaljen od slovenskega vrha – v prvenstvu je za Domžalami zaostal za 20 točk in več –, kaj šele od resnejših konkurentov v Evropi. Zdaj je zgodba povsem drugačna. Uspeh ni prišel čez noč, je rezultat sistematičnega dela skozi leta. Pametnega kadrovanja, dela na dolgi rok in tudi, to še zdaleč ni nepomembno, gradnje klubskega kulta. Dela z ljudmi v klubu, in legendami, klubske organizacije in še marsičesa. ''Mi smo Maribor, mi moramo povsod igrati na zmago'', ''Maribor je institucija'', ''Nihče ni pomembnejši od Maribora, vsak posameznik je v službi kluba'' so besedne zveze, ki se v klubu in okoli njega nenehno ponavljajo. Na videz floskule, v resnici mnogo več od tega. Vse to so dejavniki, ki so poskrbeli, da Maribor zdaj tudi v Evropi pred nikomer ne izobesi bele zastave, v Sloveniji pa je tako ali tako daleč pred konkurenco. Da verjame v uspeh ne glede na to, kje igra, in to pokaže tudi na igrišču. Evropski Maribor je zgrajen.

Kako naprej? Znano dejstvo je, da je veliko lažje zrušiti kot zgraditi. V Mariboru bodo morali – prepričani smo, da se tega dobro zavedajo tudi sami –, delati pazljivo, da se vse skupaj ne sesuje, tako kot se je pred več kot desetletjem ob zgodovinski in doslej edini uvrstitvi v ligo prvakov. Verjamemo, da so v glavah tistih, ki vodijo klub, načrti za prihodnost že nekaj časa jasno začrtani. Dejstvo je, da so prodaje nujne. Klub je ne glede na vse uspehe še vedno odvisen predvsem od prodaje najboljših posameznikov. Kdo so tisti, ki so najbližje odhodu, ni skrivnost. Robert Berić, Agim Ibraimi, Goran Cvijanović in morda še kdo. Toda s kadrovskimi spremembami bo treba delati previdno. Z željo po novem koraku naprej čez leto dni v Evropi. Letos so ga vijoličasti že naredili, morda celo dva. Če bodo še enega …

Ne spreglejte