TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 9. 2016,
18.50

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Nick Vujicic motivacija Nazaj v šolo mučenje šola nasilje

Torek, 27. 9. 2016, 18.50

6 let, 4 mesece

Nick Vujičić: Ne smemo biti generacija, ki se sovraži, ampak generacija, ki si med seboj pomaga uspeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Nick Vujičič | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

"Pogumno objemimo vse, kar nam življenje ponudi. To ne pomeni, da boš vedno močan, ampak da se zavedaš, da boš prek vzponov in padcev postal vedno močnejši," pravi Nick Vujičić – človek brez rok in nog, za katerega v življenju ni nič nedosegljivo.

Že tretjič je v Slovenijo prišel Nick Vujičić, 33-letni Avstralec srbskega rodu, ki se je rodil brez rok in nog. Kljub telesnim omejitvam, zasmehovanju vrstnikov v otroških letih in poskusu samomora je danes srečen mož in očka dveh otrok, s svojim veseljem in trdno voljo pa navdušuje ves svet. Plava, surfa, igra nogomet, samostojno uporablja računalnik in mobilni telefon. Njegova prva knjiga nosi naslov Življenje brez omejitev, o tem, da zanj resnično ni meja, pa pričajo tudi njegovi navdihujoči govori, ki jih ima za milijone poslušalcev vseh generacij po vsem svetu.

Tokrat je na pobudo društva za osebnostni razvoj otrok, mladih in odraslih Zaživi življenje prišel v Slovenijo, da bi spregovoril o nasilju med otroki in najstniki. Jutri ob 10.30 bo na predavanju, ki ga organizirajo skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter zavodom za šolstvo, spregovoril v Kopru, dogodek pa bo neposredno prenašala TV Slovenija.

Nick je predaval po številnih šolah po svetu. Pravi, da nasilje med vrstniki po njegovih predavanjih iz teh šol izgine. | Foto: Bojan Puhek Nick je predaval po številnih šolah po svetu. Pravi, da nasilje med vrstniki po njegovih predavanjih iz teh šol izgine. Foto: Bojan Puhek Kaj je vaše tokratno sporočilo Sloveniji?
Zelo sem vesel, da sem spet v Sloveniji. S to iniciativo želimo mladim vliti upanje. Nikoli se ne smemo vdati. Ne smemo biti generacija, ki se sovraži, sodi, je nasilna in se ponižuje, ampak generacija, ki hodi skupaj in si med seboj pomaga uspeti. Vsi smo kdaj zlomljeni. Ne opazimo, kdo poleg nas obupuje. Sploh ne pomislimo, da naše poniževalne besede, obrekovanje, žalitve, nasilne besede in dejanja dejansko vplivajo na življenje bližnjih. Pozorni moramo biti na to.

Vrstniki so vas zaradi vašega telesa zasmehovali, niso vas sprejemali. Kako ste izšli iz tega?
Moji starši so bili moji heroji, vsak dan so me opogumljali. Čudovito je bilo vedno priti v ljubeč dom. Bil je postopen proces odraščanja, zorenja, da sem razumel, da mi ni treba biti tak, kot so drugi. Biti moram le najboljši človek, kot sem lahko. Ni mi treba prijateljevati z vsemi, potrebujem le nekaj dobrih prijateljev, ki me imajo radi takega, kot sem. Konec koncev je bistveno, da si sam svoj najboljši prijatelj.

Poznam veliko najstnikov, ki so sami sebi svoji najhujši sovražniki. Ko se pogledajo v ogledalo, vidijo le negativnost. Želimo, da se začnejo imeti radi, da sprejmejo tisto, česar ne morejo spremeniti. Da so hvaležni za to, kar imajo, namesto da so jezni, ker nečesa nimajo.

Nick se je danes srečal tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem. "Skupaj sva molila za Slovenijo in spravo," je povedal Nick. Zahvalil se je slovenski vladi, da je začela izkopavati trupla pobitih v državljanski vojni. | Foto: Bojan Puhek Nick se je danes srečal tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem. "Skupaj sva molila za Slovenijo in spravo," je povedal Nick. Zahvalil se je slovenski vladi, da je začela izkopavati trupla pobitih v državljanski vojni. Foto: Bojan Puhek

Kaj pa otroci, ki nimajo ljubečih družin?
Vse, kar potrebujemo, je nekaj dobrih prijateljev, ki nas imajo radi take, kot smo. Tudi vera, moč molitve in zavedanje, da me Bog ljubi, so mi pomagali skozi težke čase. Moje vrednote ne določajo tistega, kar ljudje mislijo o meni. Mislijo, da ne bom uspel. Morda nimam rok in nog, a poznam mnogo takih, ki jih imajo, a jih je strah. Mislim, da je nemoč srca tista, ki nas vleče nazaj.

Bolj kot imeti veliko prijateljev je pomembno, da vztrajno rastemo. Ne veš, kaj vse lahko dosežeš, dokler ne poskusiš. In ko ti ne uspe, poskusi znova in verjamem, da boš uspel.

"Če ljudje mislijo, da ne morejo pasti, se motijo. Samo tisti, ki so bili velikokrat poraženi, so uspešni." | Foto: Bojan Puhek "Če ljudje mislijo, da ne morejo pasti, se motijo. Samo tisti, ki so bili velikokrat poraženi, so uspešni." Foto: Bojan Puhek

Dosegli ste, kar so vsi mislili, da je za vas nemogoče. Kako naj stopimo iz svoje cone udobja?
Mislim, da moramo delati majhne korake. Ko jih delamo, se naša cona udobja širi. Ko sem se tak rodil, nisem delal nič posebnega. Nihče ni mislil, da lahko vse to dosežem, dokler nisem poskusil. Mislim, da se mnogi bojijo poskusiti, ker se bojijo poraza. Če ljudje mislijo, da ne morejo pasti, se motijo. Samo tisti, ki so bili velikokrat poraženi, so uspešni.

Čudovito je ravno to, da pogumno objamemo vse, kar nam življenje ponudi. To ne pomeni, da boš vedno močan, ampak da se zavedaš, da boš prek vzponov in padcev postal vedno močnejši.

Imate kdaj slab dan?
Imam ga. A veselje in moč dobim od svoje žene, svojih dveh otrok in vere v Boga.

 

Posnetek Nickovega nagovora leta 2011

Ne spreglejte