SiolNET. Dom Hišni ljubljenčki
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Novi Gorici svetovno prvenstvo najboljših psov in njihovih vodnikov

0,02

termometer

Reševalni pes |  | Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V Športnem parku v Novi Gorici bo od danes do nedelje svetovno prvenstvo šolanih psov, ki ga pod okriljem Mednarodne kinološke zveze pripravlja Športni kinološki klub Vrtnica. Gre za najpomembnejše kinološko tekmovanje, na katerem preizkušajo sposobnosti psa in vodnika. Slovesno ga bodo odprli popoldne na Gradu Kromberk.

Še pred slovesnostjo ob odprtju bo danes dopoldne na stadionu Športni park trening.

Več kot 170 tekmovalcev iz 39 držav 

Preizkušnje najboljših psov in njihovih vodnikov bo mogoče spremljati od srede do sobote med 7. uro in 19.30. Tekmovanje bodo uradno zaključili v nedeljo ob 17. uri z mimohodom reprezentanc in slovesnim sprevodom psov prvakov.

Nova Gorica najprestižnejše tekmovanje pod okriljem Mednarodne kinološke zveze gosti četrtič, udeležuje pa se ga več kot 170 tekmovalcev iz 39 držav. Prvič je tekmovanje gostila leta 2001 in nato v letih 2006 in 2016.

Del dogajanja bo tudi v italijanski Gorici, ki je bila skupaj z Novo Gorico pred časom izbrana za Evropsko prestolnico kulture 2025. "To, kot je za naše goriško območje pravzaprav že značilno, tekmovanju daje čezmejni pečat. Obe Gorici namreč skupaj tvorita neločljivo somestje, v katerem se prebivalci povezujejo in sodelujejo na najrazličnejših področjih," so v sporočilu za javnost povzeli novogoriškega župana Sama Turela.

Športna kinologija ima v Sloveniji bogato tradicijo. Njen začetek sega v leto 1922, ko je bilo v Ljubljani ustanovljeno prvo kinološko združenje – Klub ljubiteljev športnih psov. Slovenska kinološka društva letno izšolajo več kot dva tisoč psov, so še sporočili iz Športnega kinološkega kluba Vrtnica.
Slovenski reševalni pes Dom Mednarodni dan psov: reševalni pes je več kot le domači ljubljenček #video pes Posel danes Sosedovi psi vseskozi lajajo. Kaj zdaj? kužek, pes, bolezen srca, veterinar Dom Bolezni srca pri psih mnogoprstna mačka Dom Ste vedeli, da obstajajo tudi večprstne mačke? Skoraj tretjina gospodinjstev v Sloveniji ima hišnega ljubljenčka - 4 Novice Skoraj tretjina gospodinjstev v Sloveniji ima hišnega ljubljenčka*  
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin