Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 4. 2018,
15.28

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Škropivo pognojitev Vrt Vrt Dom in vrt

Nedelja, 29. 4. 2018, 15.28

2 meseca, 1 teden

Uspešna rast vrtnin z uporabo škropiva iz kopriv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
koprive | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Koprive so za številne samo plevel, ki prehitro raste na naših dvoriščih in vrtovih in ga je treba redno odstranjevati. Če imate neomejen dostop do njih, je skrajni čas, da jih začnete uporabljati na svojem vrtu, saj so odličen vir mineralov in hranilnih snovi, ki lahko pospeši rast vašega pridelka.

Hranilne snovi, ki jih vsebuje kopriva, vključujejo številne minerale, flavonoide, esencialne aminokisline, beljakovine in vitamine. Bogata je s klorofilnim dušikom, železnim kalijem, cinkovim magnezijem in kalcijem, ki so nujno potrebni za uspešno rast in varovanje imunskega sistema rastlin.

koprive | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Pomad je čas nabiranja kopriv

Koprive nabiramo v spomladanskem času. Pred nabiranjem se ustrezno zaščitite z uporabo rokavic in dolgih oblačil, da vas ne bi koprive pri nabiranju "opekle".

Nabiranje vam predlagamo na neposeljenih travnikih, saj si boste s tem zagotovili naravne koprive. Izogibajte se nabiranju v urbanih območjih, v bližini cest in kmetijskih zemljišč, kjer je verjetnost razprševanja s kemikalijami velika.

Pazite na to, da boste nabirali zdrave velike koprive, ki jih prepoznate po štirioglatem steblu. Mrtve koprive namreč niso tako učinkovite, prepoznate jih pa po okroglem steblu. Naberite polno plastično posodo ali vedro kopriv kar iz vašega bližnjega okoliša.

Hitra priprava škropiva za lajšanje dela na vrtu sekljanje kopriv | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ta hitra metoda priprave škropiva vam bo bistveno olajšala delo na vrtu, kar zadeva gnojenje vaših vrtnin.

V mislih imejte razmerje 1:10, kar pomeni, da uporabite  kilogram svežih kopriv na 10 litrov vode.

Koprive lahko sesekljate ali jih preprosto prelomite na pol in jih v plastičnem vedru zalijete z vodo. Dobro premešajte in pustite stati vsaj en dan.

Naslednji dan vodo precedite in odstranite koprive. Pripravljeno tekočino lahko pustite kar zunaj na vrtu, stoji lahko tudi do več dni.

Ob uporabi tekočino prelijte v plastični razpršilec ali škropilnico in jo razpršite po rastlinah z vseh strani. Pazite, da ne pršite nad rastlino ali v zemljo. Predlagamo vam, da pršite v višini njene rasti. Postopek lahko nato ponovite čez par dni.

priprava škropiva | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Pri naslednji metodi lahko uporabite penečo vodo kopriv kot obliko gnojila, in sicer tako, da koprive namočite v vedro z vodo, tekočina naj ne presega treh četrtin plastičnega vedra.

Vedro obtežite z kamnom ali drugim težkim materialom, da iz kopriv iztisnete kar največ hranilnega soka. Nastala bo pena, enaka kot tista pri postopku pridobivanja piva.

Vodo, ki bi jo uporabljali, naj bo neklorirana, še bolje pa deževnica. Vedro postavite na odmaknjeno območje vašega vrta, saj bi proces pridobivanja pene lahko spremljal neprijeten vonj.

Postopek naj traja tri tedne, ker gre pri tem za proces fermentacije. Nekajkrat na teden zmes mešajte, dokler mehurčki ne izpuhtijo.

Postopek priprave je enak kot pri prejšnji metodi. Odcedite koprive in tekočino uporabite neposredno kot razpršilo za vrtnine.

Uporaba kopriv kot gnojilo pognojevanje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nenasičena mešanica kopriv in vode ustvari odličen organski herbicid, ki ga lahko dodamo v kompost za hitrejšo razgradnjo snovi.

Ko uporabljate koprive za metodo gnojenja, imejte v mislih, da nekatere rastline ne vzdržijo visoke ravni železa v gnojilih, med njimi sta na primer paradižnik ali vrtnica. 

Tovrstno gnojilo najbolje deluje na listnatih rastlinah in težkih vrtninah. Pri uporabi bodite previdni, da se ne polijete s tekočino, saj vas bo opekla.

To brezplačno, čeprav nekoliko smrdljivo gnojilo je enostavno narediti in ga lahko skozi sezono s preprostim dodajanem kopriv v vedro še dopolnjujemo.

Na koncu rastne sezone lahko uporabljene koprive spravite, jih posušite in shranite do nove pomladanske sezone.

Ne spreglejte