Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 8. 2013,
8.41

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nasvet ozimnica zelišča

Nedelja, 18. 8. 2013, 8.41

6 let, 1 mesec

Pripravite si začimbe za dolgo zimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Čeprav nas poletni dnevi še ne zapuščajo, moramo, če želimo imeti domače in tako rekoč sveže začimbe, začeti misliti tudi na zimo. Naredite obhod po vrtu in si pripravite ozimnico.

Lahko bi rekli, da se po poletju zima pozna, saj jo boste v kuhinji lažje premagali, če se boste nanjo pripravili. Če imate vrt ali pa če vas v kuhinji razveseljujejo lončki z zelišči, si pripravite ozimnico zelišč. Čeprav nekatera zelišča, kot so na primer bazilika, peteršilj, drobnjak, meta in majaron, zmrzovanje prenašajo zelo dobro, pa je sušenje le teh na soncu veliko bolj naravno. Sušenja na soncu pa se moramo izogibati pri pehtranu in melisi – ti dve zelišči raje zamrznite.

Zelišča, če jih zmrznemo, sicer ohranijo bolj intenzivno aromo in barvo. Prednost obeh metod, v primerjavi s svežimi zelišči, je, da jih pred uporabo samo zdrobite med rokami in se tako izognete nadležnemu in dolgotrajnemu sekljanju. Za kateri postopek se boste odločili, pa je seveda vaša odločitev.

Bazilika, magi, timijan, šetraj, majaron, meta, melisa Najhitreje boste za zimo pripravili zelišča, kot so bazilika, magi, timijan, šetraj ... Listke bazilike, mete, melise in magija potrgate, iz njih umijete ostanke zemlje ter prahu in jih naložite na sito in pokrijete s čisto gazo. Ko se listi osušijo in nekoliko ovenijo, jih prenesite v topel prostor. Ker šetraj, majaron in timijan rastejo v grmičkih, jih lahko na zraku obesimo z listi navzdol. Ko bodo zelišča suha, jih pospravite v papirnato vrečko, nanjo napišite ime začimbe in letnico ter jo pospravite v suh in topel prostor. Posušena zelišča pa lahko tudi nadrobite in shranite v steklene kozarce iz temnega stekla.

Peteršilj Shranite ga lahko na več načinov. Njegove liste lahko posušite tako kot magi oziroma baziliko ali jih operete, osušite, na drobno nasekljate in v manjši posodi shranite v zamrzovalnik. Če pa želite, da bo peteršilj res svež, ga shranite v soli. Oprane in osušene lističe v zaporedju peteršilj, sol, peteršilj, sol … naložite v kozarec in potlačite. Tako pripravljeno solno-zeliščno mešanico prelijete z olivnim oljem. Le ta namreč ohrani lepo zeleno barvo. Lističe nato preprosto dodajate jedem, vendar jed zaradi slanih lističev peteršilja nekoliko manj solimo. V kozarec lahko po plasteh dodajate tudi malo česna. Enak postopek velja za shranjevanje bazilike.

Mešanica začimb in zelenjave za enolončnice Namesto da v juhe oziroma enolončnice dajete vsako začimbo oziroma zelenjavo posebej, si pred zimo pripravite paketke. Na list pora položite list magija in zelene (lahko tudi gomolj) ter manjši peteršilj s gomoljem. Nato pripravljeno mešanico prepognete in jo s sukancem prevežete. Tako pripravljene paketke pospravite v skrinjo.

Limonini in pomarančni pripravki Eko limonino lupinico naribamo ter jo v zaporedju limonina lupinica, sladkor shranimo v majhen kozarček. Zaključimo s plastjo sladkorja. Kozarček nato dobro zapremo in ga do uporabe hranimo v hladilniku. Če pa želite limonino lupinico uporabiti tudi v slanih jedeh, jo naribate, shranite v kozarček in zmrznite.

Paradižnik in korenje Ob pripravi ozimnice pa ne smete pozabiti na korenje in paradižnik. Zrelemu paradižniku – bolj ko je zrel, boljši je, odrežete muho, ga narežete na poljubno velike kose, položite na pladenj in ga odnesete v skrinjo. Previdni bodite, da se paradižniki ne držijo skupaj, saj jih boste, ko bodo zmrznjeni težko ločili. Najboljši način shranjevanja korenja je žaganje. V večjo plastično posodo postopoma naložite žaganje in korenje. Postopek ponavljate, dokler vedro ni polno. Pri tem pazite, da se korenje med seboj ne dotika, saj bo drugače začelo gniti. Pozorni morate biti tudi, da je korenje zdravo, saj vam bo v nasprotnem primeru prav tako začelo gniti.

Ne spreglejte