Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
9.50

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rožice nega sobne rastline zima zimska rekreacija

Petek, 1. 3. 2013, 9.50

5 let, 5 mesecev

Nega sobnih rastlin pozimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Kako skrbeti za naše sobne lončnice v mrzlih zimskih dneh? Njihova nega se vsekakor razlikuje od tiste poleti.

V zimskih dneh, ko stika z naravo in vrtom skoraj ni, stanovanje radi poživimo s takimi in drugačnimi lončnicami. Ponujamo vam nekaj splošnih nasvetov za nego in vzgojo rastlin, zaradi česar vam bodo rastlinice pozimi lepše uspevale. Seveda pa vsaka posamezna rastlina zahteva svojevrstno nego, o kateri se morate ob nakupu oziroma pred njim dobro pozanimati.

Temperatura od 20 do 22 stopinj Celzija: Eden od kriterijev za njihovo dobro počutje je primerno ogrevan prostor. A ta, razen če gre za tropske rastline, ne sme biti pretopel. Lončnice se bodo najbolje počutile v prostoru z od 20 do 22 stopinjami Celzija. Tako kot za ljudi pa tudi za rastline velja, da za nočni počitek potrebujejo nekaj stopinj manj – temperatura se naj giblje od 15 do 18 stopinj Celzija.

Zaščitite jih pred mrazom: Pozimi, ko so temperaturne razlike med zrakom zunaj in v prostoru velike, moramo biti previdni, da rastlin ne "prehladimo". Ko prostore zračimo, rastline umaknemo s prepiha, prav tako ni dobro, da jih imamo postavljene v bližini vhodnih vrat. Za njihove liste je nevaren tudi mrzel zrak ob oknu, zato jih postavite vsaj 15 centimetrov stran. Na mraz so občutljive predvsem božične zvezde in orhideje.

Rastline lahko šok doživijo tudi ob prenosu iz trgovine do doma. Najbolje je, da rastlino dobro zavijemo in jo nato doma šele po nekajurnem mirovanju odvijemo. Tako bomo rastlino počasi privadili na novo temperaturo.

Pozimi potrebujejo manj zalivanja: Sicer je to odvisno od vrste rastline, a pozimi načeloma potrebujejo manj zalivanja kot v preostalih nekoliko toplejših mesecih. Razlog je predvsem manjša aktivnost lončnih. Predvsem tiste, ki jih z vrta presadite v lončke in prinesete v zavetje stanovanja, so namreč v fazi mirovanja. Seveda pa ne smete pozabiti na tiste lončnice, ki pozimi s cvetovi popestrijo vaše stanovanje – te zalivajte po ustaljenem postopku. V strahu pretiranega zalivanja lahko sobne rastline zalijete s pripravkom za preprečevanje koreninske gnilobe.

Ena od izjem pri zalivanju je praprot, katere naravno domovanje je nekoliko bolj mokro. Medtem ko ima praprot rada mokro zemljo, pa imamo na drugi strani kaktus in sončnico, ki imata raje nekoliko bolj suho zemljo.

Vzdržujte vlažnost med 40 in 50 odstotki: Rastline so živa bitja, zato tako kot ljudje potrebujejo določeno raven vlažnosti – najbolj jim godi vlažnost med 40 in 50 odstotki. Ker se ta pozimi zaradi centralnega ogrevanja velikokrat spusti pod priporočljivo raven, morate rastlinam vlažnost zagotoviti umetno. To lahko dosežete z vlažilci zraka ali pa rastline postavite v z vodo napolnjene plitke pladnje s prodniki. Pomembno je tudi, da rastline odmaknete od toplotnih virov, saj jih ti še dodatno izsušujejo. Če imate lončnice postavljene na okenski polici nad radiatorjem, nanj postavite posodice z vodo ali vlažne brisače.

Čeprav velikokrat mislimo, da pršenje listov rastlino preskrbi z vlažnostjo, pa ni tako, saj mora rastlina vlažnost ohranjati skozi celotno obdobje rasti, ne le dvakrat mesečno. Pretirano pršenje lahko povzroči tudi glivične okužbe.

Gnojite, če je potrebno: Rastlin, ki so v fazi mirovanja, ni treba gnojiti, medtem ko tiste, ki so v fazi rasti oziroma cvetenja, gnojimo tudi pozimi. Ker je rast v zimskih dneh zaradi krajšega dneva nekoliko šibkejša, je dovolj, če jih dognojujemo enkrat na dva meseca.

Poskrbite tudi za liste: Prah na listih rastlin je neprivlačen, a rastlinam tudi škoduje, saj preprečuje normalno rast. Na vsake toliko časa jim zato privoščite osvežilno prho, pri čemer bodite pazljivi, da voda ne bo pretopla ali premrzla. Rastline bodo sicer zadovoljne že, če jim z vlažno krpo nežno obrišete liste.

Omogočite jim dovolj svetlobe: Rastline pozimi potrebujejo več svetlobe, saj njena moč v primerjavi s poletjem pade za vsaj polovico. Svetloba rastlinam omogoča proizvajanje snovi, ki so nujne za rast. Pomanjkanje svetlobe lahko privede do rumenenja listov. V nasprotju s pomladnim ali poletnim časom rastline raje premaknite na južne in zahodne police. Lahko jim zagotovite tudi dodatno osvetlitev – najprimernejše so žarnice z rdečim in modrim spektrom, pazite le, da bodo rastline dovolj oddaljene od žarnic.

Ne spreglejte