Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 5. 2013,
15.20

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zelišča Vrt Vrt

Sobota, 4. 5. 2013, 15.20

2 meseca, 1 teden

Krebuljica, gracilno zelišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Krebuljica, klasično zelišče francoske kuhinje, ima kratko življenjsko dobo. Po videzu jo primerjajo s peteršiljem, čeprav je od njega bolj gracilna, po okusu pa bolj sladka in bližje janežu.

Krebuljica izvira iz južne Rusije in s Kavkaza, v zahodni Evropi jo poznajo že od rimskih časov, skozi stoletja pa se je usidrala predvsem v francoski kuhinji. Zelišče ima kratko življenjsko dobo, saj po cvetenju ni več uporabno v kulinariki, dobro prenaša zmrzovanje, sveže v plastični vrečki v hladilniku ne zdrži več kot dva dni, ob sušenju pa izgubi vso aromo.

Vzgoja na domačem vrtu je preprosta

 | Foto: Glede na kratkotrajnost krebuljice je najbolje, da zelišče vzgojimo doma. Da bi si zagotovili kar se da svežo in prvovrstno začimbo, pa je mogoče rastlino saditi večkrat v razmahu nekaj tednov. Tako bodo na vašem vrtu vedno znova rastli majhni svetlozeleni listi, ki bodo jedi prinašali prijetno aromo. S tem ko boste odstranili zunanje liste, boste v sredini rastline spodbudili rast mladih poganjkov.

Lega naj bo polsenčna

Krebuljico je najbolje posaditi na polsenčno stran, pri čemer je treba poskrbeti, da bo zemlja primerno vlažna. Ker zelišče hitro raste, ga lahko sadimo vsakih 14 dni. Vrt bo obvarovalo pred ušmi, polži in mravljami. Navadna, prava ali vrtna krebuljica, ki ji pravijo tudi češlika, krebulca, krebulica ali krvelj, je eno- ali dvoletnica.

Najboljša bo sveže natrgana

Krebuljico je najbolje natrgati tik pred uporabo. Dobro bo začinila juhe, omake, solate, ribe, krompir in palačinke. Cenjena je tudi zaradi svojih blagodejnih lastnosti. Zdravilne lastnosti Krebuljica pospešuje presnovo, deluje čistilno, krepi, pomirja, odvaja vodo, učinkovita pa je tudi proti ledvičnim kamnom in kamnom v mehurju. Uporabljajo jo za čiščenje krvi. Iz cvetov rastline lahko pripravimo čaj, svež sok pa zdravi ekceme in deluje antiseptično. Sok krebuljice priporočajo tudi proti rakastim tvorbam.

Ne spreglejte