Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2013,
6.49

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kava

Petek, 6. 9. 2013, 6.49

6 let, 1 mesec

Kava je lahko gnojilo in piling za telo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Tokrat smo poiskali nekaj zanimivih idej, kako nam lahko kava pride prav v vsakdanjem življenju, pri negi kože ali skrbi za urejen dom.

Osvežilec zraka

Kako bi bilo, če bi lahko ves dan vonjali nežen vonj po kavi – kot takrat, ko odprete svežo pločevinko kave? Kavna zrna lahko stresete v lično posodico, saj bodo tako igrala dvojno vlogo, s svojo aromo bodo odišavila zrak, obenem pa bodo tudi lepa dekoracija. Prav tako lahko zrna nasujete v steklene kozarčke, nanje pa položite svečko. Toplota bo aromo še ojačala.

Mleto kavo pa lahko stresete v gosto tkano nogavičko, ki jo napolnjeno zavežite pri vrhu in postavite v omaro ali kak skrit kotiček svojega doma.

Reciklirana kava kot gnojilo na vrtu

Z reciklirano kavo seveda mislimo na kavni ostanek, ki ga ponavadi zavržemo. Ste vedeli, da nam lahko še koristi, recimo na vrtu?

Že uporabljena kavna gošča je še vedno polna hranilnih snovi, zato jo lahko dodajamo zemlji okoli rastlin, ki rastejo v kisli zemlji, na prostem ali v koritih. Najbolje je, da prst s kavo zmešamo, še preden se lotimo sejanja, saj bo tako uravnala kislost tal in pripomogla k boljši rasti rastlin. Dodatek kave v zemlji še posebej ustreza korenju, repicam in bučam. Če kavo zmešate z vodo, dobite tudi izjemno tekoče gnojilo, ki ga lahko sproti dodajate zemlji.

Ledena kava malo drugače

Skuhajte močno kavo, jo sladkajte in počakajte, da se ohladi. Prelijte jo v model za ledene kocke in postavite v zamrzovalnik. Ko si boste zaželeli zanimive ohlajene pijače, si pripravite belo kavo, vanjo pa stresite še kocko ali dve kavnega ledu. Kavne ledene kocke lahko kombinirate tudi z mandljevim mlekom ali smetano.

Masaža

Iz mlete kave in olivnega olja si lahko pripravite učinkovit piling za telo. Nanesite si ga pod prho in močno vmasirajte, predvsem po stegnih, zadnjici in rokah. Piling bo nežno odstranil odmrlo kožo, kofein pa deluje tudi globlje, saj doseže podkožna maščobna tkiva in spodbudi njihovo izgorevanje.

Ne spreglejte