SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako v vročih dneh pravilno zalivati vrt

0,39

termometer

zalivanje vrta
Foto: Getty Images

Julija moramo biti še posebno pozorni do svojega vrta in rastlin. Vroči dnevi, močno sonce in daljša sušna obdobja so za rastline šok, zato je redna in pravočasna oskrba z vodo nujna.

Dolga sušna obdobja so v veliko breme številnim rastlinam. Pripravili smo vam nekaj nasvetov o pravilnem zalivanju rastlin v vročih poletnih dneh.

  • V zelo vročih dneh rastline zalivamo zgodaj zjutraj (do 10. ure). Jutranje zalivanje je boljše od večernega, ker se prek noči vlaga dlje časa zadrži pod listi rastlin, kar lahko privede do glivičnih bolezni rastlin.
  • Rastline je priporočljivo izdatno zaliti vsakih nekaj dni namesto vsakodnevno po malem. Če rastline dobijo zalogo vode vsak dan, se "polenijo" in ne tvorijo globokih korenin.
  • Zalivamo tako, da vodo vlijemo v bližino koreninske grude. Tako je izguba vode na račun izparevanja čim manjša.

zalivanje vrta Foto: Getty Images

  • Poskrbite, da med zalivanjem ne močite listov rastlin. To je pomembno zato, ker vodne kapljice na listih učinkujejo kot lupa, ki zbira sončne žarke.
  • Zastirka na tleh pomaga proti izhlapevanju. Za zastirko lahko uporabite izpuljen plevel, slamo, pokošeno travo z zelenice …
  • Deževnica je idealna za zalivanje vrta. Voda iz soda je toplejša od vode iz pipe in je zato bolj primerna za zalivanje rastlin. Pri zalivanju z mrzlo vodo zemljo in rastlino nenadno ohladimo, rastlina doživi šok, ki zavira njeno rast.

zalivanje vrta Foto: Getty Images

  • Kosilnica je v vročih sušnih obdobjih prepovedana! Poleg dejstva, da je vročina že sama po sebi naporna, predstavlja košnja trave še dodaten napor. Poleg tega pa nizko pokošena trata v vročih dneh hitreje porumeni (se zažge). Zato v poletnih mesecih trato kosimo na višje, kar ji daje konstanten lep zelen odtenek in hkrati preprečuje hitro izhlapevanje in sušenje tal.
Urška Bregar Foto: osebni arhiv Vrtnarske nasvete na Siol.net pripravlja vodja Samen Maier Slovenija Urška Bregar, magistrica poslovnih ved in diplomirana inženirka gozdarstva.

Oglejte si še:

vrt, vrtnarjenje Dom Kako se lotiti ekološkega vrtnarjenja? Držite se teh načel. čmrlji Dom Kako lahko sami pomagamo čebelam?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin