Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 6. 2018,
11.57

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Dom in vrt Vrt Vrt delo varovanje

Petek, 15. 6. 2018, 11.57

2 meseca, 1 teden

Kako obvarovati vrt pred prihajajočo poletno vročino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
vrt | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Visoke temperature, ki prihajajo v poletnih dneh, lahko uničijo videz in zdravje vašega zelenjavnega in cvetličnega vrta. Glede na napovedi bo prihajajoče poletje bolj vroče od povprečja, zato bo treba obvarovati rastlinje pred morebitnim vročinskim stresom, opeklinami ali celo smrtjo. K sreči obstajajo metode, ki jih lahko uporabimo za zajezitev škodljivih učinkov toplotnega vala.

K sreči toplotni valovi ne prihajajo brez opozorila, saj lahko z današnjimi vremenskimi tehnologijami napovemo temperaturne spremembe, na katere se lahko vnaprej ustrezno pripravimo, zato predlagamo, da ste v poletnih mesecih še posebej pozorni na vremenske napovedi, saj lahko le s pravočasnim ukrepanjem obvarujete vrt pred uničenjem.

Rastline v cvetličnih koritih in loncih so še posebej občutljive za visoke temperature, saj se lahko korenine teh "skuhajo" v utesnjenih prostorih. Prav tako so za toplotne valove občutljive tudi trajnice, medtem ko sončnice visoke temperature prenašajo dobro.

rože
Trendi Kdaj zalivati svoj vrt

zalivanje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Dodatno zalivanje lahko zmanjša učinek toplotnega vala

Visoke temperature povečujejo in pospešujejo izhlapevanje vode, ki jo rastline v vročih dneh še kako potrebujejo. Voda ne le, da izhlapeva iz zemlje, ampak tudi iz korenin in listov, kar lahko povzroči poškodbe, kot so opekline rastline na steblih in listih.

Ti se ob pomanjkanju vode obarvajo rumeno. Zalivanje sredi vročega dne ni priporočljivo, saj se vaše rastline čez dan ukvarjajo s preživetjem sredi vročine. Najboljši čas zalivanja ob vročih dneh je zgodnje jutro, ko so temperature nižje pa tudi rastline niso pregrete.

Jutranje zalivanje jim bo pomagalo preživeti čez dan. Prav tako se izogibajte čezmernemu zalivanju, ker je škodljivo za rastline. Prevelika količina vode v zemlji ali koritih lahko sproži hitrejši proces nastanka bolezni in gnitja.

Če je vročina res huda, predlagamo, da v teh dneh zalivate redno vsak dan tudi tiste rastline, ki jih običajno ni treba.

Vrtu zagotovite začasno senco mulčenje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

V vročih poletnih dneh je še kako pomembno zagotoviti senco tistim vrtninam, ki so čez dan najbolj izpostavljene sončni svetlobi.

Pokrijte jih z lahko tkanino ali gosto tkano mrežo, da bi preprečili premočne sončne žarke in pregrevanje rastlin.

Vrtnine, posajene v cvetlična korita, pa čez dan umaknite v senčne dele vrta in jih tako obvarujte pred soncem.

Tudi mulčenje je rešitev

Vroče temperature ne vplivajo samo na nadzemne dele rastlin, ampak tudi na njihove korenine.

Dodajanje plasti mulča okoli vaših cvetlic, grmičevja in dreves bo pripomoglo k ohranjanju nižje temperature tal, hkrati pa bo mulč preprečil njihovo izsušitev. Mulč nanesite okoli rastlin približno v debelini treh centimetrov. 

Izogibajte se obrezovanju rastlinja

Čeprav vas bo morda zamikalo, da bi obrezali uničene dele rastlinja, tega ne počnite, saj poškodovani deli nudijo dovolj dobro zaščito notranjosti rastline.

Obrezovanja se lotite, ko se temperature vrnejo v normalno stanje. Za dodatno varnost raje počakajte, da bo poletja in visokih temperatur konec.

umiranje rastlin | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Če le lahko, prenehajte gnojiti

Ob visokih temperaturah rastline večino svoje energije namenijo svoji obrambi pred soncem, zato jim ne ostane dovolj energije, da bi lahko obdelale gnojilo, ki ga vnašamo v zemljo.

Prevelika koncentracija gnojila v zemlji in njihova nezmožnost uporabe vseh hranilnih snovi lahko povzročijo, da rastline odmrejo. Gnojenja se ponovno lotite ob znižanju temperatur in šele takrat nadaljujte redni program gnojenja.

Prepoznavanje stanja rastlin lahko pomaga

Škodljivi učinki toplotnih valov lahko vaše rastline dobesedno "scvrejo", zato je pomembno, da znate prepoznati vse znake, ki jih te kažejo.

Nekatere rastline ob vročinskih valovih umrejo, druge le ovenijo. Če rastlina oveni, pomeni, da ne vsrkava vode dovolj hitro, da bi nadomestila tisto, kar je izgubila skozi svoje listje.

Da bi prepoznali stanje, rastlino nekaj dni redno zalivajte. Če si po nekaj dneh njeni listi in cvetovi ne opomorejo, je rastlina umrla in jo je najbolje odstraniti iz zemlje.

Rumeno obarvano listje je znamenje opeklin poškodovano listje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rumeno obarvani listi rastlinja so znamenje toplotne škode visokih temperatur. Če se to zgodi, najprej preverite, ali so stebla zelena in gibljiva, če so, potem rastlino še lahko rešite.

Če je večina rastline rumene, to pomeni, da je ta hudo poškodovana, vendar jo lahko vseeno rešite. Poškodovane liste in stebla pustite, da delujejo kot zaščita bolj skritim delom, ki so še vedno zeleni, saj ti funkcionirajo normalno. Pustite rastlino, naj se fotosintezira, saj bo tako kmalu pognala nove, zdrave liste.

kapucinke
Trendi Katere rastilne uspevajo na vročih okenskih policah #video
Ne spreglejte